A Gloster óriási megbízást nyert el a BMW-től

A Gloster-Minero Hungary Kft. 15 millió eurós értékű ipari szoftverfejlesztési megbízást nyert el a BMW-től, amelynek keretében a társaság mérnökei saját mesterséges intelligencián alapuló szoftvert fejlesztenek.

A müncheni székhelyű BMW többfordulós nemzetközi beszerzési tenderén a Gloster-Minero sikeres ajánlattevőként nyert, és előzetes megállapodást írtak alá, amelynek értéke forintban körülbelül 5,8 milliárd forint. A projekt 2029-ig tart, és a Gloster-Minero saját szakembergárdájával fogja továbbfejleszteni a német autógyártó világ 3 kontinensén éjjel-nappal üzemelő globális gyártásirányítási rendszerét. Új szakemberek felvétele nem szükséges, a vállalat meglévő belső erőforrásaiból oldja meg a feladatot, alvállalkozók igénybevétele nélkül.

A Gloster korábban már végzett hasonló nagyságrendű és hosszúságú projektet ugyanezen ügyfélnek, azonban a mostani megbízást 25 százalékkal magasabb áron nyerte el. A megállapodás szerint a díjat a felek három alkalommal az európai inflációval fogják felfelé korrigálni.

A fejlesztendő Demand Calculation Services szoftver a BMW globális gyártási folyamatainak egyik rendszerkritikus eleme, amelynek folyamatos működése elengedhetetlen a gyártó globális ellátási láncában. A Gloster szegedi, budapesti és kecskeméti fejlesztőközpontjaiból DevOps módszertant követve 7/24-es szoftver- és infrastruktúra-üzemeltetési szolgáltatást is nyújt a BMW részére. A megbízást a német ipari szabványok szerint hajtják végre, amit a 2024.04.24-én megszerzett TISAX certifikáció is igazol.

A projekt profitabilitását növeli a Gloster mérnökeinek öntanuló, kísérleti fázisban lévő mesterséges intelligencia alapú erőforrás-becslés megoldása, amely akár 30 százalékkal javíthatja az egyes részfeladatokra kiajánlott erőforrás-becslést. Ezáltal hatékonyabban lehet optimalizálni a fejlesztési erőforrásokat a projekt során. Az új eszköz a becslések pontosításán felül sablon alapú mintákra illesztett teszt- és dokumentumvázak generálásával is segíti a produktivitás növelését.

A saját fejlesztésű megoldás biztonságát az garantálja, hogy kizárólag a Gloster belső hálózatán belül, az internetről és a többi projekt adataitól 100 százalékban leválasztottan működik, ügyfél adatok egyetlen pillanatig sem kerülnek ki a nyilvános hálózatra. A tervek szerint a sikeres teszteket követően a megoldást egy globális szoftver-kereskedelmi platformról, az Atlassian Store-ból néhány kattintással megvásárolható saját márkás termékké fejleszti a Gloster csapata.

A lépés összehangban van a Gloster novemberben bejelentett „Level up” programjával, amely a külföldi piacok bővítését célozza.

A Gloster részvényei egyelőre nem reagálnak különösebben a hírre, a papírok alacsony forgalom mellett 1 százalékos mínuszban állnak a ma reggeli kereskedésben.