19 grammos madárfióka sikeres műtétje Sukorón

A Sukorói Vadmadárkorházban Dr. Berkényi Tamás vezető állatorvos egy rendkívüli beavatkozást hajtott végre, amely során egy mindössze 19 grammos kanári fióka törött lábait műtötte meg.

A fióka mindkét lábszárcsontja eltört és rosszul forrt össze, ami a nem megfelelő táplálásból adódó kalciumhiány következménye lehetett. A problémát a madárszülők gazdái egy fészekellenőrzés során fedezték fel. Dr. Berkényi Tamás a Blikknek nyilatkozva elmondta, hogy a fióka nagyon pici és gyenge volt, és a csontok újra törése, valamint a szennyeződött részek eltávolítása különösen nehéz feladatot jelentett.

A műtét során a csontokat belülről velőűrszeggel rögzítették, miközben nagy figyelmet fordítottak arra, hogy a madár ne veszítsen vért, mivel ez az ő esetében nagy veszteség lett volna. A beavatkozás másfél órán át tartott, ami jelentős megterhelést jelentett a kanári számára.

A műtét után a fióka jól viselte az injekciókat, és a lábaiban a keringés is helyreállt. Dr. Berkényi Tamás szerint az egyik lábát már mozgatja, és úgy tűnik, hogy a jövőben használni is tudja majd azt. A madár gyógytornára szorul, amely során többször kell majd nyitogatni az ujjait és nyújtani az ínakat.

A fióka négy napot töltött a kórházban, ahol az asszisztens gondoskodott róla, tápszerrel etetve fél óránként, óránként. A gazdái szerdán vitték haza, és most várják a híreket arról, hogy a madárszülők visszafogadták-e és etetik-e a többi testvérével együtt.