Karácsony fellebbezést nyújtott be, új választást kér Budapest polgármesteri posztjára

Gergely Karácsony, Budapest jelenlegi polgármestere bejelentette Facebook-oldalán, hogy hétfő délután benyújtotta a kérelmet a Kúriához, kérve a polgármester-választás eredményének megsemmisítését és a szavazás megismétlését az egész városban.

Karácsony annak ellenére kéri az új választást, hogy a pénteki érvénytelen szavazatok újraszámlálása után a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) megállapította, hogy 41 szavazattal nyerte meg a polgármester-választást. Korábban jelezte, hogy az eredménytől függetlenül új választást fog kérni, amit az NVB döntése után is megerősített. Pénteken 24 592 érvénytelen szavazatot számoltak újra, miután Dávid Vitézy fellebbezte az első eredményt, amely szintén Gergely Karácsonynak adta a győzelmet.

"Tudom, hogy szokatlan egy politikustól, hogy megtartja a szavát, ahogy az is szokatlan, hogy egy politikus új választást kérjen egy általa megnyert választás után. Tudom azt is, hogy sokan fáradtak bele a hosszú választási kampányba, de egy választás demokratikus legitimitása nem attól függ, hogy ki nyert és ki veszített. Főként nem a Budapesti Köztársaságban" - írta a polgármester.

Karácsony szerint nem a szavazatok újraszámlálásával van problémája. "Ha szoros az eredmény, jó meggyőződni arról, hogy helyesen számoltunk. Azonban az érvénytelen szavazatok újraszámlálása során kiderült, hogy Budapest majdnem felében a szavazóhelyiségekben nem voltak garantálva azok a feltételek, hogy a szavazólapokat úgy kapták meg újraszámlálásra, ahogy a szavazatszámláló bizottság a választás éjszakáján összekötötte őket. Több kerületben a helyi választási bizottság tagjai még jelen sem voltak, amikor a szavazóurnákat kinyitották" - mondta, hozzátéve, hogy nem állítja, hogy visszaélések történtek.

"Amit mondok, az az, hogy megsértették azokat a jogi garanciákat, amelyek kizárnák a választási visszaéléseket."

A Vitézy Dávid által kezdeményezett újraszámlálás során 53 érvényes szavazatot találtak András Grundtnerre, 112-t Gergely Karácsonyra és 395-öt Dávid Vitézyre az eredetileg érvénytelennek ítélt szavazatok között. Az eredmény bejelentése után Vitézy Facebook-posztban gratulált Karácsonynak, de hozzátette, hogy még két fellebbezési eljárásnak kell lezárulnia, mielőtt az eredmény hivatalossá válhat. Az egyik Karácsony jelenlegi fellebbezése, a másik pedig Vitézyé: ez a fellebbezés két budapesti kerületet érintene, mivel Vitézy új választásokat szeretne a IV. és VII. kerületben, mert úgy véli, hogy ezekben a kerületekben a választás utolsó pillanatában visszalépett Alexandra Szentkirályi nevét túl vékony tollal húzták át a szavazólapokon. Ezt a fellebbezést pénteken elutasította az NVB, de Vitézy még fellebbezhet a Kúriához, amit eddig még nem jelentett be.

Gergely Karácsony először említette, hogy az egész városra kiterjedő új szavazást fog kérni már múlt csütörtökön, az érvénytelen szavazatok újraszámlálásával kapcsolatos bizonytalanságokra hivatkozva, és tüntetést hirdetett a Nemzeti Választási Iroda előtt péntek estére. Erre válaszul Vitézy kijelentette, hogy Karácsony sajtótájékoztatója lényegében arról szólt, hogy addig kér új választásokat, amíg meg nem nyeri.

Magyarországról és magyarországi hírekről gyors, pontos és pártatlan híreket a Telex angol nyelvű hírlevelére feliratkozva kaphat!