A közelgő kánikula figyelmeztetései

A HungaroMet Zrt. legfrissebb előrejelzése szerint a következő napokban kánikula várható, mely során a napsütés intenzitása és az UV-sugárzás is erősödni fog.

Az ország déli részén egy anticiklon hatására forró, afrikai eredetű száraz léghullámok érkeznek, ami jelentős hőmérséklet-emelkedést eredményez. Ennek következtében keddre elsőfokú figyelmeztetést adtak ki a déli vármegyékre, ahol a napi középhőmérséklet várhatóan meghaladja a 25 Celsius-fokot.

A hét közepén tovább fokozódik a hőség: szerdára Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád és Békés vármegyékre, csütörtökre pedig további területekre, köztük Baranya és Tolna vármegyékre is másodfokú figyelmeztetést jelentettek be. Ezen a napon a napi középhőmérséklet a 27 fokot is meghaladhatja. Kedden már szinte mindenhol átlépi a hőmérséklet a 30 fokot, szerdától a déli területeken pedig 35 fölé melegszik a levegő. A legmagasabb értékek helyenként a 37-38 fokot is elérhetik.

A kánikula pénteken is ki fog tartani, változás csak hétvégén jöhet. A hőség Európa déli részét érinti, Görögországban többen meghaltak a szokatlanul nagy melegben. Az Időkép előrejelzése szerint általában napos időre számíthatunk, az égen legfeljebb kevés fátyol- és gomolyfelhő jelenik meg, csapadék nem valószínű.