Gyurcsány Ferenc rendkívüli bejelentése az Indexen

Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke ma rendkívüli bejelentést tesz az Indexen, ami miatt a műsorrend is megváltozik. A politikus Rónai Egon Konkrétan című műsorában fogja közölni a fontos információt, ezért az Indexen ma 16 órától a Konkrétant tekinthetik meg a nézők. Emiatt a Frontvonal című műsor kivételesen csütörtökön este kerül adásba.

A Demokratikus Koalíció elnöke egy 43 perces videóban magyarázta a kialakult helyzetet, amelyben kifejtette, hogy a június 9-i választás eredményeit követően intenzív munka folyt a pártban az eredmények értékelésére. Gyurcsány hangsúlyozta, hogy a múltbeli lemondások és leváltások nem vezettek az ellenzéki pártok megerősödéséhez, és kijelentette, hogy a jelenlegi felállás a DK legerősebb csapata. Így döntöttek arról, hogy ő és az elnökség folytatják a munkát.

“Eljött az idő” – ezzel a címmel tette közzé 43 perces videóját a Facebookon szerda délután Gyurcsány Ferenc. A videóban és a hozzá írt kísérőszövegben Gyurcsány a politikai helyzetet értékelve utalást tett arra, hogy nem mond le a pártelnöki posztról a DK vártnál sokkal rosszabb választási szereplésének tanulságát levonva. Azt írta: “Ja!? Hogy ki mond le? Sokkal többen adták fel már eddig is, mint szabadott volna. De mindig van választás.” A videóban ennél konkrétabban is kimondja végül, hogy nem vonul vissza, nem mond le, hanem az elnök és az elnökség folytatja a munkát.

A választási eredmények kapcsán Gyurcsány elismerte: “kár lenne nagyon cizellálni a dolgot, mert egyszerűen is meg lehet fogalmazni: vereséget szenvedtünk” a választáson. Ezzel a megállapítással nem is nagyon lehet vitatkozni: a DK–MSZP–Párbeszéd-koalíció az európai parlamenti választásokon például két mandátumot vesztett, így egy maradt, és még összefogva is csak a mandátumok alig több mint 8 százalékát tudták megszerezni. A fővárosi közgyűlésben 7 mandátumot szerzett a Párbeszéd–Zöldek–DK–MSZP-tandem.

Gyurcsány Ferenc a választás értékelését azzal a kérdéssel kezdte: „Mit ígért a Fidesz? Azt, hogy megállítja a háborút, megvédi a békét, és nem engedi, hogy Gyurcsány és az emberei irányítsák a fővárost, a kerületeket, a településeket. Mit ígértünk mi? Erős Európát, ami a jobb élet záloga, és azt, ha Orbán veszít, akkor közelebb kerülünk a rendszer leváltásához akár egy előrehozott választáson is. Mit ígért a Tisza? Azt, hogy egyszerre zavarja el Orbánt és Gyurcsányt, ezek kettőjük állítólagos paktumára épülő rendszert. Ma már tudjuk, a végeredmény az, hogy a Fidesz egy keveset, mi pedig ennél lényegesen többet veszítettünk, a várakozás alatt szerepeltünk, a Tisza hatalmas meglepetést okozva nagyon magas támogatást szerzett. A Fidesz szavazókat a Tisza Párt alig érintette meg, ezek a szavazók megvédték saját pártjukat, továbbra is támogatták, ahhoz a küzdelemhez pedig, amit állítólag velem kellett, hogy folytassanak, nem kellett Magyar Péter”.

Gyurcsány Ferenc szerint a rendszer mumusokat teremt, Sorost, Brüsszelt, „vagy engem ajánl fel erre a szerepre”, ráadásul jónéhány ellenzéki vezető elfogadja, hogy őt ördögi szereplőként mutatják be, sőt, ha szükségét érzik, még használják is ezt a mechanizmust saját politikai céljaik elérésére.

Ma délután négy órától az Indexen, a Konkrétan Rónai Egonnal című műsorban Gyurcsány Ferenc a vendégünk. A Demokratikus Koalíció elnöke egyebek mellett arról beszél, hogy kik és miért akarják őt eltűntetni, és kifejtette véleményét a Tisza Párt sikeréről, valamint Magyar Péterről, akit személyében és erkölcsileg is alkalmatlannak tart.