Viharos időjárás várható: narancs riasztás több megyében

Eseménydús napra számíthatunk, a HungaroMet szerint több megyében is kiadták a narancs figyelmeztetést zivatar és felhőszakadás miatt. A záporok és heves zivatarok mellett a jégeső is megnehezítheti a helyzetet.

Szerdán erőteljes gomolyfelhő-képződésre kell készülnünk, délelőtt több, délután kevesebb napsütéssel. Egy átmeneti lecsengést követően délután és estefelé több hullámban alakulhatnak ki záporok és zivatarok, helyenként heves zivatarok is várhatók. A felhőszakadás és jégeső mellett átmeneti viharos széllökések is előfordulhatnak, ezért fontos a radar és a veszélyjelzések követése.

Hat megyében, nevezetesen Somogyban, Baranyában, Tolnában, Fejérben, Bács-Kiskunban és Pest megyében második szintű, azaz narancs figyelmeztetés van érvényben zivatar miatt. Magyarország többi megyéjére első szintű figyelmeztetést adtak ki. Szerda éjfélig másodfokú figyelmeztetés van érvényben hevesebb zivatarok kialakulásának veszélye miatt Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád-Csanád, Fejér, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád, Pest, Somogy, Tolna és Veszprém vármegye területére.

Hét megyére, Somogyra, Veszprémre, Baranyára, Tolnára, Fejérre, Bács-Kiskunra és Pest megyére felhőszakadás miatt is kiadták a narancs figyelmeztetést, míg a többi részen sárga figyelmeztetés van érvényben. Az intenzív záporokból, zivatarokból rövid idő alatt 50 millimétert meghaladó csapadék hullhat.

A Balaton és a Velencei-tó térségében reggel még megélénkülhet az északkeleti, keleti szél, de a déli órákra mérséklődhet a légmozgás. Zápor környezetében azonban a szél megélénkülhet vagy megerősödhet, zivatarral viharos széllökések is kialakulhatnak. A tavakat dél felől többször is elérheti a zápor, zivatar, akár hevesebb zivatarok is érkezhetnek felhőszakadással, jégesővel. A legmagasabb nappali hőmérséklet nyugaton 28-29 fok, keleten 30-31 fok körül alakul, késő estére pedig 21-22 fokra hűl a levegő. A Balatonnál Siófoknál 23, a Velencei-tónál Agárdnál 25.5 fokos vízhőmérsékletet mérhetünk.

Budapesten szerda délelőtt átmenetileg csökkenhet a felhőzet és a csapadék esélye, de délutántól ismét záporokra, zivatarokra kell számítani, melyeket felhőszakadás, viharos széllökés és kisebb méretű jég kísérhet. Heves zivatarok is előfordulhatnak. A légmozgás zivatarokat leszámítva többnyire mérsékelt marad, a hőmérséklet délutánra 29-30 fok köré melegszik, késő este pedig 23 fok körüli értékeket mérhetünk.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság azt javasolja, ahol hevesebb zivatarok miatt van érvényben riasztás, az emberek fokozottan figyeljenek a fák, fasorok, állványzatok közelében. A ház környékéről minden olyan tárgyat, amelyet a szél felkaphat - kerti bútort, szerszámot, kisebb cserepes növényt - javasolt védett helyre vinni. Azt kérik, lehetőleg senki ne parkoljon villanyvezetékek és fák alá, a fasorok mellett pedig kellő figyelemmel közlekedjen mindenki. Aki bajba jutott embert vagy leszakadt vezetéket lát, jelezze a 112-es segélyhívón.

A heves esőzés miatt több helyen is járhatatlan a 11-es főút Budakalász és Tahitótfalu között szerda délután, illetve rengeteg hordalék nehezíti a közlekedést Leányfalu és Tahitótfalu között is. A 11-es főúton Budakalász és Tahitótfalu között több helyen a hegyről leömlő víz tengelyig érő folyóvá változtatta a főutat, míg Leányfalu és Tahitótfalu között több szakaszon csak egy sávon lehet közlekedni. A 12-es főúton Dömössel szemben, a 17-es km-nél van hasonló probléma.