Gyurcsány Ferenc marad a DK elnöke és folytatják a munkát

Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke videóüzenetben és egy interjúban is beszélt a választási eredményekről és saját jövőjéről, megerősítve, hogy nem mond le a párt éléről.

A Demokratikus Koalíció (DK) elnöke, Gyurcsány Ferenc szerda délután majd' háromnegyed órás videóüzenetben és az Index Konkrétan című műsorában adott interjúban foglalta össze a választási eredményeket és a DK, a baloldal, valamint saját személyes jövőjét. Gyurcsány a videóban és az interjúban is kijelentette, hogy ő és az elnökség folytatják a munkát, mivel úgy látják, hogy a jelenlegi felállás a DK legerősebb csapata. Korábban a hvg.hu értesülései szerint Gyurcsány lemondási szándékát jelezte a párt elnökségének szűk körében, de a párt szóvivője és több elnökségi tag később határozottan cáfolta ezt a hírt.

A választási eredmények kapcsán Gyurcsány Ferenc korábban elismerte a vereséget egy Facebook-videóban, amelyben kijelentette, hogy a DK–MSZP–Párbeszéd-koalíció veszített két mandátumot az európai parlamenti választásokon, és a fővárosi közgyűlésben is csak 7 mandátumot szereztek meg. Gyurcsány a választások után felvetette a felelősség kérdését, és utalt arra, hogy az elnök neve gyakran felmerül ilyenkor. A múlt héten pénteken Gyurcsány arról posztolt, hogy az elnökséggel üléseznek, és sejtelmesen megjegyezte, hogy "Még az is lehet, hogy most nem befejezzük…".

A politikus lemondásának lehetősége már egy ideje téma volt, és többen, köztük Lendvai Ildikó, az MSZP volt elnöke is elvárhatónak tartották, ha Gyurcsány levonná a választás tanulságait. Gyurcsány Ferencnek talán a legnehezebb belátnia ezt, mert nélküle könnyen megszűnhet a DK, hiszen a szavazói érzelmileg is kötődnek hozzá. Gréczy Zsolt, a DK parlamenti képviselője szerda hajnalban hosszú írással jelentkezett az ügyben, élesen visszaszólva Lendvai Ildikónak. Gréczy szerint nem Gyurcsány, hanem Lendvai ideje járt le, és Lendvainak azon kellene gondolkodnia, hogy mi az ő felelőssége az MSZP 2010 utáni gyengüléséből. Gréczy szerint Lendvai Ildikó, aki Márki-Zay Pétert támogatta, bocsánatot kellene kérnie e durva tévedésért, és nem Gyurcsány Ferenc, hanem ő áll a baloldal temetkezési vállalkozójának.

Az elmúlt napokban Lendvai Ildikó mellett többek, köztük Barabás Richárd, a Párbeszéd társelnöke is arról beszélt, hogy a baloldalt úgy kell újjászervezni, hogy abban Gyurcsány Ferencnek nem lesz már szerepe. Gyurcsány azonban a június 9-i választást követően úgy összegezte a helyzetet, hogy „kár lenne nagyon cizellálni a dolgot, mert egyszerűen is meg lehet fogalmazni: vereséget szenvedtünk”. Gyurcsány ekkor arról beszélt, hogy a vereség után olyan kérdések merülnek fel, hogy miért történt, ami történt, miért szenvedtek vereséget, kik a felelősök, le fog-e valaki mondani. A választási eredményről szóló összefoglaló cikkünkben részletesen írtunk arról, hogyan omlott össze a hagyományos ellenzék, Gyurcsány Ferenc az újabb történelmi vereség után sem mondott le a párt éléről, de bejelentették, hogy befejezi munkáját a DK-s árnyékkormány. Dobrev Klára ex-árnyékminiszterelnök szerint új, a korábbiaktól eltérő módszereket kell keresniük az Orbán-rendszerrel szemben álló szavazók megszólítására.

Gyurcsány szerint az ellenzéki oldalon az elmúlt évek lemondásai, leváltásai egyetlen ellenzéki párt megerősödését sem hozták, sőt éppen ellenkezőleg. Hozzátette, arról is folynak tárgyalások és egyeztetések, hogy min kell majd változtatni, de az erről szóló döntéseket nem most kell bejelenteni. Medgyessy Péter, volt miniszterelnök is kifejtette véleményét Gyurcsány esetleges távozásával kapcsolatban, úgy vélekedve, hogy „bármilyen jó képességű ember is egyébként, neki le kéne vonni a következtetéseket, hogy az emberek nagy részénél ő személy szerint taszító”.

Gréczy Zsolt a Népszava hasábjain is reagált Lendvai Ildikó nyilatkozataira, hangsúlyozva, hogy nem érti, miért avatkozik be egy másik párt belügyeibe. Gréczy szerint Lendvai Ildikónak nem tanácsokat kellene adnia, hanem elemezni a saját múltját, és megkérdőjelezte Lendvai felelősségét az MSZP gyengülésében, valamint azon döntésekben, amelyek Gyurcsány Ferenc távozásához vezettek az MSZP-ből. Gréczy kritikája szerint Lendvai Ildikó és mások, akik Márki-Zay Péterben látták Orbán legyőzőjét, bocsánatot kellene kérniük e durva tévedésért. A DK képviselője szerint a párt erős szervezet, és Lendvai Ildikónak sem fog sikerülni a párt meggyengítése.

Gyurcsány Ferenc a videóban és az interjúban is két kérdést tett fel maguknak a megbeszélések során: vajon követtek-e el olyan hibát, tévedést, bűnt, amely indokolttá teszi valaki vagy valakik felmentését, lemondását, és hogy bárki lemondása, távozása megerősíti-e a DK-t. Gyurcsány szerint bár csinálhattak volna máshogy 1-2 dolgot, drámai hibát azonban utólag sem látnak, és úgy vélik, minden tőlük telhetőt megtettek a jó, az ennél sokkal jobb eredményért. Az elnök úgy fogalmazott, hogy az elmúlt 10 évben az ellenzéki oldalon a folyamatos lemondások és leváltások egyetlen egy párt megerősödését sem hozták, éppen ellenkezőleg.

Gyurcsány Ferenc az interjúban kifejtette, hogy a magyar közéletben egy "iszonyatos tévedés, fertőzöttség, mérgezettség" uralkodik, és bírálta a magyar sajtót, amely szerinte részben a kormány által megrendelt hirdetésektől függ. Azt is hozzátette, hogy a DK a leghazafiasabb párt Magyarországon, és jó irányba akarják vezetni az országot.

A Tisza Párt és Magyar Péter jelenségével kapcsolatban Gyurcsány úgy vélekedett, hogy ezek a politikai erők kihasználhatják az ellenzéki választók frusztráltságát, és potenciálisan politikai csalók lehetnek. Gyurcsány szerint Magyar Péter jobboldali konzervatív politikus, aki Európához még kritikusabban áll, mint Orbán, és alkalmatlan az ország vezetésére. A volt miniszterelnök a gyurcsányozást a zsidóüldözésekkel hasonlította össze, és úgy véli, hogy a gyurcsányozás egy társadalompszichológiai ajándék, amely segít sokaknak a nyugodt alvásban.

Gyurcsány Ferenc a DK jövőbeli politikájával kapcsolatban is beszélt változásokról, például az LMBTQ+ témában, hangsúlyozva, hogy a párt elfogadja a magyar társadalom alapkultúráját, és nem próbálja megváltoztatni azt. Azt is mondta, hogy a DK hajlamos volt túlzottan foglalkozni a kisebbségek jogos problémáival, miközben az egész ország elmaradt, és ebben lesz hangsúlyváltozás a jövőben.

Az "összegyurcsányozás" kifejezés eredetével kapcsolatban a Magyar Nyelvi Szolgáltató Iroda oldala, az E-nyelv.hu szerint a szó először 2017. augusztus 18-án jelent meg egy 24.hu-n megjelent Soproni Tamás-interjúban. A kifejezés azóta is gyakran használatos a politikai közbeszédben, különösen választási kampányok idején. Gyurcsány Ferenc a jelenségről egy videóüzenetben beszélt, ahol elmondta, hogy a gyurcsányozás 2004 óta létezik, és sok közpénzt költöttek a Fidesz által felépítésére. Gyurcsány szerint a gyurcsányozás hiteket és véleményeket mozgat meg, és a politikában a vélelem is valóság, mert hatni képes.