Üzemanyagárak emelkedése a választások után

Ma is drágult, holnap is drágulni fog a tankolás, a választás óta eltelt bő egy hét alatt háromszor emelkedett az ár a kutakon. A június 9-i választás másnapján, egy héttel ezelőtt 590 forintba került egy liter 95-ös benzin, 596 forintba egy liter dízel.

A választás óta eltelt kilenc napban a benzin literenkénti ára 8 forinttal, a dízelé pedig 17 forinttal nőtt. Ez előbbinél 1,35 százalékos, utóbbinál 2,85 százalékos drágulást jelent néhány nap alatt.

Péntektől hétfőig 594 forint volt az átlagos benzinár, hétfőn 596 forint, keddtől pedig 598 forint lesz, ami valószínűleg visszavezet minket a 600-as tartományba. A dízel már meghaladta ezt az értéket, hiszen a választás előtti pénteken, június 7-én csökkent 596-ra, de most péntektől már 601 forint volt. Ma 609 forint, holnaptól pedig átlagosan 613 forint lesz a Holtankoljak.hu adatai szerint.

Érdekes megfigyelni, hogy miután április közepén a gazdasági miniszter bejelentette az új hatósági üzemanyagár-szabályozást, amely a régiós átlagárra való csökkenést várta el, egy lendületes áresés kezdődött, ami a választásig tartott. Még június 10-én csökkentek az árak, de azt a változást már a választás előtt tudni lehetett. Azóta azonban az árak ismét erőteljesen emelkedni kezdtek.