Tiborcz István cégcseréje, a milliárdos osztalék és az MVM üzlet

Tiborcz István nem csak jelentős osztalékot realizált egy cégügylet révén, hanem egy másik üzletben is érintett, amelyet a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) is jóváhagyott.

A 444.hu információi szerint Tiborcz István 2023-ban egy olyan ügyletet hajtott végre, amely során a Diófa Alapkezelőt (ma már Gránit Alapkezelő) eladta, de a cég a birodalmán belül maradt, és ezzel együtt jelentős osztalékhoz is jutott. Emellett a Tatooine Solarpark Kft. összefonódását is jóváhagyta a GVH az MVM Zöld Generáció Zrt.-vel, amelyben Tiborcz üzlettársai és egy Tiborczhoz köthető magántőkealap is részesedést szerzett.

A Diófa Alapkezelőt a BDPST Capital Zrt. – melynek Tiborcz a közvetlen tulajdonosa – adta el a szintén Tiborcz résztulajdonában lévő Gránit Banknak. A BDPST Capital a Diófa Alapkezelőt birtokló Tarragona Holding Zrt.-t még 2022-ben szerezte meg, és azóta több lépésben adta el a társaság részvényeit.

A teljes átalakítási folyamat így nézett ki:

  • 2022 márciusában a BDPST Capital Zrt. üzletrész-adásvételi szerződést írt alá a Tarragona Holding Zrt. megvételéről.
  • Fél évvel később 5 százalékot eladtak belőle, a tulajdonrészt az EAS Equity Zrt. szerezte meg, ez Hamar Endre, az Elios-ügyben Tiborcz üzlettársaként ismertté vált ügyvéd tulajdonba.
  • Két hónapra rá a BDPST eladta a Tarragonában lévő maradék 95 százalékát is a Tiborcz résztulajdonában lévő Gránit Banknak. Az eladás egy évig elhúzódott, ráadásul végül csak 94,2 százalékot adott el a BDPST, a maradék egy darab részvényt idén szeretnék értékesíteni.

A BDPST Capital a Tarragona Zrt.-ért, amely a mérlegében 263 millió forintos értéken szerepelt, 8,569 milliárd forintot kapott a Gránit Banktól. Az ügylet részeként a BDPST Capital jogosulttá vált az alapkezelő előző évi eredménye után fizetendő osztalék 10/12 százalékára is, ami körülbelül további 3,5 milliárd forintot jelenthet.

A tranzakció eredményeként a BDPST Capital, amely alkalmazott nélkül működik, 9,74 milliárd forintos tiszta profitot ért el, és ebből 3,867 milliárd forintot osztalékként fizetett ki magának Tiborcz István, aki a cég egyedüli tulajdonosa. Érdekesség, hogy Tiborcz a BDPST Zrt. 8,8 milliárdos profitjából nem vett ki osztalékot.

A BDPST Zrt. profitja jelentősen beesett 2022-ről 2023-ra: tavaly 8,8 milliárd forint nyereséget termelt, egy évvel korábban ugyanez még 21,6 milliárd volt, de a 2023-as eredmény jelentősen elmarad a két évvel ezelőttitől is (akkor 12 milliárdos adózott eredményre tettek szert). Az árbevétel viszont jelentősen nőtt, 78,9 milliárdról 120,5 milliárdra. Tiborcz és az Orbán család többi tagjának cégei felemás évet zártak 2023-ban.

A Tatooine Solarpark Kft. esetében, amely hetven hektáron hajt végre gigantikus naperőmű-fejlesztést Tiszapüspökin, a cégkivonat szerint 50-50 százalékban birtokolja a napelemparkot az LPBF Holding Kft. és a Green Energy Investhor Zrt. Utóbbi a Tiborcz Istvánhoz köthető Central European Opportunity Magántőkealap tulajdona, míg az LPBF Holding Kft. fele részben a Coactor Kft., ami 2019 óta Tiborcz üzleti köréhez sorolt Figura Ferenc tulajdonában áll. A Tatooine korábban azzal vált ismertté, hogy a Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei Tiszapüspöki külterületén hetven hektáron hajt végre gigantikus naperőmű-fejlesztést.

: 444.hu : 444.hu : 444.hu