240 milliárdos romániai sztrádaépítéssel próbálkozik Mészáros Lőrinc üzlettársa

A jachtos milliárdos Szíjj László érdekeltsége is rástartolt a Romániában tervezett nagy útépítésre. Ha sikerrel jár, mégiscsak csurran-cseppen uniós pénz a magyar útépítőknek.

A forgalom már régóta túlnőtte az Arad és Nagyvárad közötti 79-es főutat, ezért keresett forrást a két szomszédvár megyei tanácsa egy gyorsforgalmi út megépítésére, amely végre elkerülné a városokat és a nagyobb falvakat. A tervek elkészültek, megindult a három szakaszból álló közbeszerzés.

Az első, Nagyvárad és Nagyszalonta közötti, 33,7 kilométeres szakasz kivitelezésére nem kevesebb mint hét konzorciumi cég jelentkezett. A beruházás értéke mintegy 600 millió euró áfával, azaz közel 240 milliárd forint. Ebből az összegből ezen a szakaszon 32 kisebb híd és felüljáró épül, valamint egy 5,3 kilométeres leágazás Nagyszalontánál – ez köti majd össze Arany János szülővárosát, pontosabban a meglévő 79-es főutat az új gyorsforgalmival.

A hét ajánlattevő közül két román, három török, egy ukrán-román és egy magyar-román konzorcium is található. A magyar vonal a Duna Group Europa Kft., a Duna NRG, a Duna Construcţii RO SRL, a He-Do Útépítő Kft. és az ING Service SRL konzorciuma, melyben a cégek többsége Mészáros Lőrinc üzlettársa, a luxusjachtjairól elhíresült Szíjj László Duna Aszfalt köré épült csoportjába tartozik.

A hét pályázóból bármelyik is nyeri el az uniós forrásokból finanszírozott beruházást, annak 24 hónap alatt át kell adnia az első szakaszt. A 120 kilométeres gyorsforgalmi útnak lesz egy nagyjából 10 kilométeres leágazása Békéscsaba irányába is, így a békési vármegyeszékhelyről könnyen rá lehet majd kapcsolódni az erdélyi-romániai autópályákra Nagyvárad vagy Arad irányában.

A Duna Aszfalt Zrt. Szíjj László központi cége tavaly 214,5 milliárd forint bevételt és 20,9 milliárd profitot mutatott ki, de a határokon túl is aktív a csoport. Az erdélyi pályázatban is induló romániai filiálén kívül érdekelt Horvátországban a zágrábi Osijek Asfalt révén, Bulgáriában, Szófiában bejegyzett cége a Rail-Via Bg, lengyelországi érdekeltsége pedig a WKS Duna Polska.

Európán kívüli projektje a GED Africa, amely a térség egyik legnagyobb beruházása, és „világkereskedelmi szempontból is jelentősnek mondható”. Leánycégük a GED Ltd. koordinálja az útépítést a Kongói Demokratikus Köztársaságban található Kasomeno és a zambiai Mwenda település között. A projekt része 184 kilométernyi új út építése, egy 345 méter hosszú, a Luapula-folyón átívelő kábeles híd építése, valamint egy egyablakos határállomás létesítése Kongóban, illetve Zambiában.