Tragikus robbanás egy cseh katonai központban

Lőszerrobbanás történt hétfő délelőtt Csehországban, az Olmütz (Olomouc) melletti Libavá katonai kiképző központ területén, ahol kilencen megsérültek, köztük egy hivatásos katona életét vesztette.

A cseh hadsereg jelentése szerint a helyszínre érkezett egy katonai és két polgári mentőhelikopter, amelyek személyzete segítséget nyújtott a sérülteknek. Legalább két polgári mentőkocsi is a helyszínre érkezett – közölte Lucie Mikisková, az olmützi mentőszolgálat szóvivője. Az esetet a katonai rendőrség vizsgálja.

Libavá jelenleg a cseh hadsereg legnagyobb kiképzőközpontja, ahol már többször előfordult hasonló eset. Legutóbb, 2021 júliusában a Prágától nyugatra fekvő, kisebb Brdy kiképzőközpontban történt robbanás során egy katona meghalt, egy másik pedig megsérült.

A tragikus eseményben kilenc személy sérült meg gránátok robbanása következtében. Két sérültet mentőhelikopter szállított egy olmützi kórházba, a többieket pedig mentőautókkal vitték különböző kórházakba. A Cseh Hadsereg délután fél négykor a közösségi oldalán közölte, hogy egy hivatásos katona meghalt, további hét hivatásos katonát és egy civil alkalmazottat szállítottak az olmützi katonai és egyetemi kórházba.

Ez az esemény egy héttel követi a kelet-lengyelországi Skarzysko-Kamiennában történt hasonló incidenset, ahol a Mesko SA fegyver- és lőszergyártó cég üzemében is robbanás történt. Ott egy ember életét vesztette, egy másik pedig megsérült. A lengyelországi baleset kapcsán a Polsat News Jaroslaw Gwózdzot, a helyi tűzoltóság szóvivőjét idézte, aki elmondta, hogy az elhunyt férfi az üzem 59 éves alkalmazottja volt. A tűzoltóságot hétfő délelőtt riasztották, és az előzetes megállapítások szerint a robbanás nyomán tűz ütött ki az üzem egyik raktárában, amit már eloltottak. A Mesko SA a lengyel állami tulajdonú fegyvergyártó csoport, a Polska Grupa Zbrojeniowa SA része.

A NATO szerint egyre nyíltabban támadhat az orosz titkosszolgálat európai célpontokat, és egyelőre senki nem tudja, mit kéne ezzel kezdeni.