Robert Fico szlovák kormányfő rehabilitációjának állapota

Robert Fico szlovák miniszterelnök még mindig rehabilitáción van, és várhatóan június végén vagy július elején térhet vissza hivatalába, de a következő kormányülésen valószínűleg nem vesz részt.

Robert Kalinák védelmi miniszter szerdai tájékoztatása alapján Robert Fico szlovák kormányfő jelenleg is rehabilitációs kezelés alatt áll. A miniszter elmondása szerint a kormányfő állapota bizonyos tekintetben kielégítő, azonban vannak komplikáltabb részek is, és nem egyszerű sérülésekről van szó. Kalinák hozzátette, hogy Fico a június vége és július eleje közötti időszakban térhet vissza a hivatalába, tehát a közeljövőben találkozhatunk vele.

A védelmi miniszter azonban megjegyezte, hogy Fico feltehetően nem vesz részt a július 3-i kihelyezett kormányülésen. A miniszterelnök május 15-én esett át egy fegyveres merényleten, amely során a 71 éves lévai Juraj Cintula négy lövéssel sebesítette meg. Az elkövetőt a helyszínen őrizetbe vették, majd a bazini székhelyű különleges bíróság előre megfontolt gyilkossági kísérlet vádjával letartóztatásba helyezte.

Robert Fico, aki jelenleg otthonában lábadozik, a támadás után nemrég jelent meg először a közösségi médiában. Egy videóban üzent támogatóinak, amelyben beszélt a merénylőről és más témákról is, mégpedig a szlovákiai EP-választások előtti kampánycsend kezdete előtt.