A szamárköhögés gyors terjedése Magyarországon és a felnőtteknek szánt vakcina hiánya

Magyarországon és több más európai országban is gyors ütemben terjed a szamárköhögés, ami különösen aggasztó, tekintettel arra, hogy a kötelező védőoltási programoknak köszönhetően korábban sikerült visszaszorítani ezt a fertőző betegséget. A csecsemők és gyerekek a kötelező védőoltási programok keretében kapják meg a vakcinát, de a legújabb javaslatok szerint bizonyos felnőtteknek is érdemes lenne felvenni az oltást. Azonban jelenleg országos hiánycikk a megfelelő vakcina, és a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) már kapcsolatba lépett a gyártókkal, hogy a gyógyszertárakban is elérhető legyen a vakcina.

A szamárköhögés járványszerű terjedése és felfutása Magyarországon is megfigyelhető, annak ellenére, hogy az átoltottság rendkívül magas, 98%-os. A betegség tipikus tünetei mellett a felnőttek védőoltásának szükségességét is felvetettük korábban. Békássy Szabolcs országos kollegiális vezető háziorvos szerint a felnőttek körében is figyelmet kell fordítani az ismétlő védőoltásokra, különösen a veszélyeztetett csoportok esetében, mint például a krónikus betegek és az idősek. Rósa Ágnes házi gyerekorvos és Mészner Zsófia, a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet módszertani igazgatója is hangsúlyozta a felnőttek oltásának fontosságát, mivel a baktériumhordozás nem kerül megelőzésre, és a fertőzés terjesztői gyakran a család köhögő tagjai.

A Népszava értesülései szerint nem áll szándékban az egészségügyben dolgozók ismételt oltása szamárköhögés ellen, annak ellenére, hogy egy fertőzött ellenőr járt a Gottsegen György Országos Kardiovaszkuláris Intézet (GOKVI) gyermekintenzív osztályán. Az NNGYK álláspontja szerint nem létezik olyan tudományos bizonyíték, amely megerősítené, hogy az egészségügyi dolgozók körében végzett oltások hatékonyan megakadályoznák a betegség terjedését, vagy védelmet nyújtanának az újszülöttek és csecsemők fertőzése ellen.

A központ hozzátette, hogy a felnőttek esetében az ismétlő oltások által kiváltott védelem gyorsan csökken, és az ismételt újraoltások esetén ez a csökkenés még hangsúlyosabb, tehát az újraoltások csak rövid távú védettséget biztosítanak.

Olvasóink és piaci szereplők visszajelzései alapján a felnőtteknek szánt ismétlő oltás nem elérhető a patikákban, és a NNGYK gyógyszerkereső adatbázisa is megerősíti az aktuális hiányt. A NNGYK válaszában kiemelte, hogy a Nemzeti Immunizációs Program tartalmazza az alapimmunizálást és az újraoltásokat, de a lakosság részéről minimális igény mutatkozott a pertussis komponenst tartalmazó oltóanyagok iránt, ami a készlet hiányát magyarázza. Az NNGYK hangsúlyozta, hogy bár nincs országos járvány, a járványügyi érdekből szükséges lehet egyes személyek emlékeztető oltása, és ezért kapcsolatba léptek a gyártókkal, hogy a gyógyszertárakban is legyen elérhető a vakcina. A gyártóktól érkezett visszajelzés szerint hamarosan nagyobb mennyiségben lesz elérhető a gyógyszertárakban a szamárköhögés elleni oltóanyag.

A szamárköhögés veszélyességét jól mutatja, hogy a betegség erősen fertőző, súlyos köhögési rohamokat okoz, amelyek befolyásolják a normál légzést, és komoly szövődményeket, akár halált is okozhatnak. Azoknak a várandós anyukáknak pedig, akik öt éven belül nem voltak oltva és a harmadik trimeszterben járnak, szintén ajánlott oltani.