Hatnapos munkahét jöhet Görögországban

Míg Európa több országában a munkaidő csökkentését tesztelik, Görögországban a hatnapos munkahét bevezetését tervezik a szakképzett munkaerő hiánya miatt, kezdődően július 1-től. A Welt című lap szerint ez az intézkedés nem kötelező, hanem egy lehetőség, amely jelentős bérkiegészítéssel jár együtt.

A munkáltatóknak lehetővé kell tenniük a hatnapos munkahét alkalmazását, amelyért a hatodik napra, ha az szombatra esik, negyven százalékos bérpótlékot, míg vasárnapokon és ünnepnapokon 115 százalékos bérpótlékot ígérnek. A Frankfurter Allgemeine Zeitung idézi a görög Munkaügyi Minisztériumot, amely szerint a reform célja a munkaerőhiány csökkentése és az ország gazdasági helyzetének javítása.

A munkaügyi tárca szóvivője szerint az intézkedés segíthet a túlmunka legális gazdaságba való átterelésében, amely eddig az árnyékgazdaság része volt. Az új szabályozás azonban nem érint minden szektort: a köztisztviselők mentesülnek a hatnapos munkahét alól, de a lehetőség elérhető az állami és magánszektorban egyaránt, különösen a bankszektorban, a közszolgáltatásokban és a mezőgazdaságban.

A népszerű fotómodell, Zimány Linda zaklatóját Németországban fogták el. A 43 éves férfit, aki rendszeresen zaklatta és életveszélyesen megfenyegette Zimány Lindát, letartóztatták és az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetbe szállították. A BRFK Bűnügyi Főosztálya terrorcselekmény elkövetésével, fenyegetés bűntett és zaklatás vétségével gyanúsította meg a férfit.

A BioNTech, amely a Pfizerrel közösen gyártott Covid-vakcináról vált ismertté, rossz hírt kapott, miután az amerikai gyógyszerfelügyelet részlegesen felfüggesztette egyik kísérleti rákgyógyszerének korai fázisú klinikai vizsgálatát. Az FDA szerint a BNT326/YL202 elnevezésű készítmény nagyobb dózisban alkalmazva jelentős egészségügyi veszélynek teheti ki az embereket. A klinikai vizsgálatok részleges felfüggesztése miatt nem vehetnek fel új betegeket az Egyesült Államokban. A hírre a BioNTech részvényei több mint 4 százalékos mínuszban állnak a német tőzsdén.