Nincs megállás, szeptemberben beindul a dolce vita Veszprémben

A globális gasztronómia anyahajóját, az olasz konyhát mutatja be idén a balatoni régió több mint 50 étterme és borászata mellett a Balaton Wine & Gourmet. A gasztroünnepet a korábbinál is gazdagabb programkínálattal 2024. szeptember 6-8. között rendezik Veszprémben. Családi programok, ingyenes kóstolók, szakmai workshopok és Michelin-csillagos séfek exkluzív élményétkezései várják az érdeklődőket.

Az Olasz Külkereskedelmi Intézet társszervezésében, a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa örökségeként kerül megrendezésre a Balaton Wine & Gourmet rendezvény, amely Olaszország kulináris különlegességeit hozza el a Veszprémvölgy árnyas ligetének fái közé 2024. szeptember 6-7-8-án.

A fesztivál programjait sajtóeseményen jelentették be, ahol Manuel Jacoangeli, Olaszország magyarországi nagykövete, Porga Gyula, Veszprém polgármestere, Markovits Alíz, a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program vezérigazgatója, Jamniczky Zsolt, az E.ON Hungária Csoport vezérigazgató-helyettese, Mészáros Zoltán, a Balaton Wine & Gourmet ügyvezető igazgatója, Tungli Péter, a Balaton Wine & Gourmet programigazgatója és a rendezvény házigazdája, Gianni Annoni is részt vett.

A balatoni régió gasztronómiai csúcsszereplői, több mint 50 étterem és borászat mutatkozik be a fesztiválon, ahol a Veszprém-Bakony-Balaton régió kulináris örökségét és étkezési kultúráját is bemutatják, ezúttal az olasz gasztronómia nagyhatalomként történő vendégül látásával.

Összesen mintegy félszáz izgalmas program várja a látogatókat öt helyszínen: nagyszínpadon, mercato színpadon, Jezsuita templomban, borszakmai és gyereksátorban.

Manuel Jacoangeli, Olaszország magyarországi nagykövete szerint a fesztivál kiváló alkalom az olasz gasztronómiai értékek és termékek magyarországi népszerűsítésére. Az előadások során az olasz gasztronómia legjavát mutatják be, beleértve a borokat, proseccót, aperitivot, bárkultúrát, extra szűz olívaolajat és a kávét, valamint a hagyományos olasz konyhát. A nagykövet kiemelte, hogy az olasz konyhát, amelyet 2025-ben az UNESCO szellemi világöröksége címre jelölnek, élményétkezések keretében mutatják be Giuseppe di Iorio és Gianni Tarabini Michelin-csillagos séfek közreműködésével.

A nagyszínpadon kulturális programok, ingyenes kóstolókkal egybekötött étel- és italbemutatók lesznek, ahol a 50-es, 60-as évek olasz dolce vita hangulatát idézik meg zenével és robogókkal, valamint bemutatják az olasz bárkultúrát.

Markovits Alíz, az EKF program vezérigazgatója szerint a fesztivál nagyszínpada bemutatkozási lehetőséget ad a 2025-ös szlovén Kulturális Fővárosnak, Nova Goricának, amely az olasz oldalon lévő Goriziával közösen ad ízelítőt a szlovén-olasz konyhából.

Az olasz mercatók világát megidéző színpadon az olasz gasztronómia alaptételeit, mint a pizza, pasta, gelato és kávé kóstolhatják meg a látogatók.

A vulkanikus borokat Fiáth Attila mutatja be az egykori jezsuita templom terében, ahol a Badacsony, Somló, Vezúv és Etna borászati különlegességeit ismerhetik meg az érdeklődők. A CEWI borszakmai élménysátorban előadásokon és vezetett kóstolón vehetnek részt a látogatók, míg a gyereksátorban Kalas Györgyi vezetésével gasztrofoglalkozások várják a legkisebbeket.