Orosz zászlók kitiltása az ukrán válogatott Eb-mérkőzéséről

Az UEFA határozott lépéseket tett az orosz zászlók kitiltására az ukrán válogatott Európa-bajnoki mérkőzéséről, amelyet hétfő délután rendeztek Münchenben.

Az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) döntése értelmében senki sem vihetett be orosz zászlót a müncheni Allianz Arenában tartott Ukrajna-Románia mérkőzés nézőterére. Az UEFA korábbi közlése szerint a rendezők elkobozták volna a szurkolóktól az orosz zászlókat a mérkőzés helyszínén, azonban a legújabb intézkedéssel már előre megakadályozták azok megjelenését.

Az orosz szurkolók, annak ellenére, hogy Oroszország nem vehet részt az UEFA versenysorozataiban az Ukrajna elleni invázió 2022-es kezdete óta, jegyet vásárolhattak az Európa-bajnokságra. Az eddigi mérkőzéseken, például a pénteki nyitómeccsen és a vasárnap esti Szerbia-Anglia mérkőzésen is láthatóak voltak orosz zászlók a lelátón, ami az UEFA figyelmét is felkeltette. Ennek eredményeképpen hozták meg a döntést, hogy a mai ukrán meccsről egyszerűen kitiltják a fehér-kék-piros trikolórokat.

A német hatóságok korábban jelezték, hogy csak azon nemzetek zászlóit engedélyezik, amelyek részt vesznek a mérkőzéseken, így az orosz zászlók mellett az izraeli és palesztin jelképek is tiltólistára kerülhetnek. Ez utóbbiak a Gázai övezetben folyó konfliktus miatt okozhatnak problémákat. A sport.ro román sportoldal cikke szerint a szövetség tájékoztatta a két csapatot is a döntésről, miszerint orosz állampolgárok továbbra is bemehetnek majd a találkozóra, ha érvényes jeggyel rendelkeznek, személyekre nem vonatkozik a tiltás, ám orosz zászló senkinél sem lehet.

Az E csoport első mérkőzésén, amely hétfőn 15 órakor kezdődött az Allianz Arenában, a román és az ukrán válogatott 0-0-s döntetlent játszott. Románia veretlenül, csoportelsőként jutott ki az Európa-bajnokságra, míg Ukrajna pótselejtezőn harcolta ki a részvételt. Az ukrán válogatott egy lebombázott lelátót is magával hozott Ukrajnából, amelyet Münchenben állítottak ki, ezzel is hangsúlyozva az országukban zajló konfliktust.

Meccsösszefoglalók, riportok, interjúk, podcastok, videók, érdekességek – minden egy helyen, minden az Indexen!

Böngéssze az Index Európa-bajnoki mellékletét, ahol a cikkek mellett megtalálja a menetrendet, a csoportok állását, a játékoskereteket, a csapatleírásokat és a helyszíneket is! Tartsanak velünk egy hónapon át, hiszen helyszíni tudósítóink rendszeresen exkluzív tartalmakkal jelentkeznek Németországból!