Mark Rutte a NATO új főtitkára

Mark Rutte, a leköszönő holland miniszterelnök lesz a NATO következő főtitkára, ezt a szövetség szerdán jelentette be. Rutte a poszton Jens Stoltenberget váltja fel, és október 1-jén foglalja el az új pozícióját.

Rutte, aki 2010 óta tölti be Hollandia miniszterelnöki posztját, a politikai veteránok közé tartozik, karrierje során több botrányt is megélt, és az Európai Unióban ismertté vált Orbán Viktor egyik legnagyobb kritikusaként. Korábban a magyar kormány még ellenezte Rutte jelölését a NATO főtitkári posztjára, azzal az indokkal, hogy Rutte korábban "térdre akarta volna kényszeríteni Magyarországot".

Azonban úgy tűnik, hogy a korábbi nézeteltéréseket sikerült feloldani, mivel Orbán Viktor múlt héten már arról írt az X-en, hogy Magyarország kész támogatni Rutte jelölését, miután a holland politikus megerősítette, hogy amennyiben ő lesz a főtitkár, támogatni fogja Magyarország kimaradását a NATO ukrajnai műveleteiből. Rutte jelölését végül minden NATO-tagállam támogatta.

Rutte kampányát a NATO főtitkári posztjáért tavaly novemberben indította, és márciusra már a legtöbb tagállam támogatását sikerült megszereznie. Az utolsó akadályt Klaus Iohannis, Románia elnöke hárította el, amikor visszavonta jelöltségét a NATO vezetői pozíciójára, így Rutte jelölése zökkenőmentessé vált. Szerbia és Románia is kifejezte támogatását Rutte kinevezéséhez.

Rutte ismert mint Ukrajna erős támogatója, és kinevezése egy különösen zavaros időszakban történik, mindössze egy hónappal az amerikai elnökválasztás előtt, ami jelentős hatással lehet a szövetség jövőjére. Mark Rutte lesz az észak-atlanti szövetség 14. főtitkára, és kinevezését a tagállamok vezetői is megerősítik a július 9. és 11. közötti NATO-csúcstalálkozón Washingtonban. Rutte a Holland Királyság 50., leghosszabb ideig hivatalban lévő miniszterelnöke.

Jens Stoltenberg, az idén 65 éves korábbi norvég miniszterelnök 2014. október 1. óta tölti be a NATO-főtitkári tisztséget. Eredetileg négy évre választották meg, megbízatását 2017-ben, majd 2019-ben újabb két évvel, 2022-ben, majd 2023-ban pedig további egy évvel meghosszabbították. Stoltenberg 2021. december közepén megpályázta a norvég jegybank (Norges Bank) elnöki posztját, amelyet az oslói intézmény bejelentése szerint elnyert.

A NATO keleti szárnyának erősítése kapcsán a lengyel, a román és a török külügyminiszter egyetértését fejezte ki, hangsúlyozva ennek szükségességét. Radoslaw Sikorski, a lengyel diplomácia vezetője szerint a három ország közös álláspontot alakított ki a NATO keleti szárnya biztonságának megerősítéséről, különösen az Oroszország részéről érkező fenyegetések fényében. Sikorski reményét fejezte ki, hogy Rutte folytatni fogja elődje, Jens Stoltenberg "nagyszerű politikáját". Luminita Odobescu, a román külügyminiszter hangsúlyozta, hogy az elrettentés és védelem politikája továbbra is prioritás kell, hogy legyen Rutte vezetése alatt, különös tekintettel a Fekete-tenger biztonságára és az Ukrajna támogatásának összehangolására. Hakan Fidan, a török külügyminiszter pedig meggyőződését fejezte ki, hogy Rutte megérti a NATO keleti, déli és északi szárnyát érintő aggodalmakat.