Emberkereskedelem gyanúja miatt 14 személyt hallgattak ki

Tizenhét áldozatot azonosítottak, és tizennégy embert hallgattak ki gyanúsítottként emberkereskedelem miatt egy nemzetközi rendőrségi akció során, amelyet az Europol, a Frontex és az Interpol koordinálásával hajtottak végre. Az akció során Magyarország mellett több mint 40 állam vett részt, és az Európai Multidiszciplináris Platform a Bűnügyi Fenyegetettségek Ellen (EMPACT) kezdeményezés keretében zajlott, melynek célja az EU-t érintő legfontosabb bűnügyi fenyegetések kezelése volt.

Az EMPACT-akció egyik kiemelt célja az emberkereskedelem azonosítása és felszámolása volt, amely június 3. és 9. között zajlott. Az akcióban körülbelül ezer szakember vett részt, akik 4227 embert, 2484 járművet, 866 helyszínt és 3715 okmányt ellenőriztek. A magyar hatóságok 14 magyar állampolgárt hallgattak ki gyanúsítottként, többek között emberkereskedelem, kényszermunka, üzletszerű kerítés, prostitúció elősegítése és kitartottság megalapozott gyanúja miatt.

A rendőrség 17 sértettet azonosított, akik közül 12-t szexuális célú kizsákmányolás, 5-öt pedig kényszermunka sértettjeként azonosítottak. A sértettek között 7 kiskorú szexuális célú kizsákmányolás, és 2 kiskorú kényszermunka áldozata is volt. A nyomozás során 3 új eljárást indítottak emberkereskedelem és kényszermunka elkövetésének gyanúja miatt.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda debreceni osztályának nyomozói nemzetközi adatcsere révén azonosítottak egy szolnoki férfit és két bűntársát, akiket azzal gyanúsítanak, hogy 2023 elejétől egy kiszolgáltatott helyzetben lévő, testi és értelmi fogyatékossággal élő magyar nőt szerveztek be németországi prostitúcióra.

A gyanúsítottakat, két férfit és egy nőt, június 4-én fogták el Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében, majd emberkereskedelem és kényszermunka miatt gyanúsítottként hallgatták ki és őrizetbe vették őket.

Több mint ezer áldozatot azonosítottak

Egy összehangolt nemzetközi műveletben 219 emberkereskedőt állítottak elő, és több mint ezer áldozatot azonosítottak számos európai, valamint a feltárt ügyekben érintett afrikai és dél-amerikai országokban. Az Europol közleménye szerint a június 3. és 9. között a világ 39 országában, köztük Magyarországon tartott akcióhét ideje alatt az emberkereskedők összesen 1374 azonosított áldozata között 153 volt a kiskorú.

Az előállított 219 emberkereskedő ellen szexuális kizsákmányolás, valamint bűnözésre és koldulásra való kényszerítés miatt indítottak eljárást. Az akciókban 2074, bűncselekményből származó vagyontárgyat, valamint 363 hamis dokumentumot foglaltak le. A nemzeti hatóságok az akcióhét eredményeire építve 276 új vizsgálatot indítottak további bűnözők előkerítésére és áldozataik azonosítására.