"Egyél szart, Rishi!"-pólóban törtek be a brit miniszterelnökhöz

A Youth Demand csoport aktivistái politikai tiltakozás keretében törtek be Rishi Sunak brit miniszertelnök északkelet-angliai rezidenciájába, és egy "Egyél szart, Rishi!" feliratú pólóban ürítettek a birtokon lévő tóba.

A választások előtt álló brit miniszterelnök, Rishi Sunak otthonába négy ember tört be, akiket birtokháborítás gyanújával őrizetbe vettek. A Huffington Post beszámolója szerint az akció a Youth Demand csoport szervezésében történt, és a toryk elmúlt 14 évének "búcsúajándékaként" szánták.

Az aktivisták videóra vették az eseményeket, amely során Oliver nevű társuk egy "Egyél szart, Rishi" feliratú pólóban a tóba ürített. A csoport sajtóközleményében kifejtette, hogy a miniszterelnök és a konzervatív párt politikai megsemmisülés előtt áll, és ezt a performansszal kívánták hangsúlyozni.

Oliver nyilatkozatában több problémára is felhívta a figyelmet, mint például az iskolák hanyatlása, a folyók szennyezettsége, a gyenge egészségügyi rendszer, valamint a szegénységben élő brit gyerekek magas száma. Emellett kritizálta a konzervatívokat, hogy fegyvereladásokból és olajfúrásokból gazdagodnak meg, miközben a világ környezeti válsággal néz szembe.

A július 4-i előrehozott választásokon a konzervatívok vereségét jósolják, és elemzések szerint Sunak lehet az első hivatalban lévő miniszterelnök, aki elveszítheti képviselői mandátumát. A Munkáspártot tartják a választások esélyesének, míg a konzervatívok hatalomban maradása csodával érne fel.

Tavaly nyáron hasonló tiltakozás zajlott Sunak birtokán, amikor négy környezetvédelmi aktivista a háztetőre mászott, hogy a kormány által kiadott új kőolajkitermelési engedélyek ellen tüntessen. Az aktivisták büntetőperének kezdete júliusban várható.

A választásokat megelőzően a Brit Szerencsejáték Hivatal vizsgálódik 5 konzervatív politikussal kapcsolatban, köztük Sunak közvetlen tanácsadójával és a párt kampányigazgatójával, valamint több rendőrrel, akik a választás időpontjára fogadtak. Sunak tanácsadója, Craig Williams, parlamenti képviselő, 3 nappal a választások bejelentése előtt fogadott a dátumra, és 500 fontot nyerhetett volna. A fogadási botrányra reagálva Sunak kijelentette, hogy ha bárki megszegte a szabályokat, nem csak a törvényi következményekkel kell számolnia, hanem a konzervatív pártból is kirúgják. A botrány tovább rontja a konzervatívok esélyeit a választáson.

A konzervatívok mellett egy munkáspárti politikus, Kevin Craig is bajba került, miután saját vereségére fogadott, és pártja felfüggesztette.