Új funkció érkezik az androidos Chrome böngészőbe

A Google bevezeti az androidos Chrome böngészőbe a "Listen to this page" nevű új funkciót, amely képes felolvasni a weboldalak tartalmát.

A Verge információi szerint a felhasználók a zenelejátszókhoz hasonló felületen keresztül irányíthatják a felolvasást, így megállíthatják a hangot, szabályozhatják az olvasási sebességet, és előre vagy hátra is ugorhatnak a szövegben. A funkcióban a nyelv is módosítható lesz, bár kezdetben valószínűleg nem lesz elérhető a magyar nyelvű felolvasás.

A felhasználók a funkció meglétét a Chrome böngésző jobb felső sarkában található, három ponttal jelölt beállítások menüben ellenőrizhetik. Ha a menüben megjelenik a "Listen to this page/Hallgassa meg ezt az oldalt" opció, akkor már használhatják is a szolgáltatást.

Amíg a funkció elérhetővé nem válik, a felhasználók a Google Asszisztens segítségével is kérhetik a weboldalak felolvasását, de ebben az esetben el kell hagyniuk a böngészőt.

A Google a szolgáltatást asztali számítógépeken is teszteli, és a 9to5Google értesülései szerint az androidos Chrome alkalmazás 125-ös verziójában lesz majd elérhető ez az új opció.

Az új technológiák, mint például a mesterséges intelligencia bevezetése a mindennapi eszközökbe és szolgáltatásokba, egyre nagyobb figyelmet kapnak a felhasználók részéről. Egy friss kutatás szerint az emberek több mint fele aggódik a mesterséges intelligencia túlnyomó használatáért a sajtóban, és jobban örülnének, ha az AI-t csak háttérmunkák során vennék igénybe az újságírók hatékonyságának javítására. A Reuters által idézett Digital News Reportban 100 ezer embert kérdeztek meg összesen 47 országból, hogy teljes képet kaphassanak az olvasók benyomásairól. Az amerikai válaszadók 52%-a, valamint a britek 63%-a válaszolt úgy, hogy zavarná őket, ha a híreket zömében mesterséges intelligencia írná meg. A nagy technológiai vállalatok, mint a Google, kénytelenek figyelemmel kísérni és alkalmazni az AI technológiákat, hogy versenyképesek maradhassanak.

A kutatás rávilágított az álhírekkel kapcsolatos félelemre is, amely a válaszadók 59%-ánál okoz aggodalmat, ez 3%-os emelkedést jelent a tavalyi adatokhoz képest. Emellett a közönség általában nem szívesen fizet a hírekért, a Covid utáni enyhe növekedést követően mindössze 17%-on állt be azoknak az aránya, akik fizetnek az online hírekért, ami az elmúlt három évben változatlan. A közösségi média szerepével kapcsolatban a TikTokon tájékozódó válaszadók 57%-a inkább egyéni tartalomgyártókat követ, szemben azzal a 34%-al, aki főleg újságírók és médiumok tartalmait fogyasztja a platformon.

Egy nemrég elvégzett vizsgálat szerint a mesterséges intelligencia által generált véletlen számok nem annyira véletlenszerűek, mint amennyire annak kellene lenniük. A Gramener cég kutatói több nagy nyelvi modellt is teszteltek, és megállapították, hogy a mesterséges intelligenciák, mint például az OpenAI GPT-3 Turbója, az Anthropic Claude 3 Haikuja és a Google Geminije, hasonló torzításokat mutatnak, mint az emberek, amikor véletlenszerű számokat kell választaniuk. A modelljeik például kerülték az azonos számjegyű számokat, kerek számokat ritkán választottak, és bizonyos számokat preferáltak, mint például a 47-et vagy a 72-t. A Gramener kutatói rámutattak, hogy az MI-modellek az emberekhez hasonlóan túlgondolták a megfejtést, és a betanítási adataik mintázatai alapján képesek válaszokat adni, ami azt jelenti, hogy még nem bírnak önálló tudattal, és még a véletlenszerű szót sem ismerik pontosan. A Claude például sosem ment 87 fölé, és alig ment 27 alá, míg a Gemini volt olyan bátor, hogy egyszer a 0-át válassza. Ez a felfedezés rámutat arra, hogy a mesterséges intelligencia nem választ véletlenszerűen számot, hanem egy hatalmas adatkészletből tanulja meg, hogy milyen számokat szoktak a leggyakrabban mondani, és azt adja vissza eredményként.