Magyar hitelből épülhet óriási szélerőműfarm Észak-Macedóniában

Észak-Macedóniában tervezik megvalósítani a Nyugat-Balkán legnagyobb szélenergiás projektjét, egy 400-450 millió eurós költségvetésű szélerőműfarmot, amelynek finanszírozásában magyar hitelintézet is szerepet játszhat.

Néhány nappal ezelőtt derült ki, hogy Magyarország akár 1 milliárd eurós hitelt is nyújthat Észak-Macedóniának egy szélerőműfarm és egy gázinterkonnektor megépítésére. A luxemburgi székhelyű Alcazar Energy Partners cég fogja megvalósítani a beruházást, amelynek eredményeként az ország szélerőmű kapacitása ötszörösére nőhet.

Hrisztijan Mickoszki, az új észak-macedón miniszterelnök, aki a Fidesz politikai szövetségese, már a választási kampány során beszélt két nagy energetikai projektről. A Fokus nevű macedón lap szerint a projektek mögött egy magyar hitelintézet állhat, amely kedvezményes kamatozású forrást biztosítana. Ez lenne a rendszerváltás utáni Magyarország legnagyobb külföldi hitelnyújtása.

A tervezett szélerőműfarm 400 megawatt teljesítményű lesz, és az ország délkeleti részén, Karbinci, Stip és Radovis környékén épül meg. A beruházás mintegy 20 százalékát fedezné az ország elektromosenergia-szükségletének, és 100 ezer háztartás éves energiaszükségletét tudná biztosítani.

Magyarországon jelenleg a teljes beépített szélerőmű kapacitás 330 MW körüli, de egy tervezett győri projekt révén ez akár 1000 MW-ra is nőhetne. Mickoszki szerint az új szélerőműpark jelentősen hozzájárulna az ország energiafüggetlenségéhez és évi 100 millió euróval növelné a bruttó hazai terméket.

Az EBRD korábban ígéretet tett arra, hogy segít az országnak az energiamix "tisztításában", és a szélerőműfarm a tervezett beruházások központi része lenne. Az Alcazar Energy Partners szerint a beruházás pénzügyi zárása 2023 végén várható, a fizikai megkezdése pedig 2026-tól történhet meg, és mintegy 630 munkahelyet teremthet. A cég célja, hogy a Nyugat-Balkánon 1 milliárd eurós megújuló energiás portfoliót hozzon létre.

A SEE News szerint az Alcazar tavaly szeptemberben Montenegróban szerzett meg egy 118 MW-os szélerőmű projekt jogát, amelyet 200 millió dollár értékűre becsültek. Így a mostani bejelentéssel a tervezett 1 milliárd eurós projektméretnek a nagyobb részét már kitöltötte a cég.