Az OpenAI blokkolja a ChatGPT-t Kínában

Az OpenAI bejelentette, hogy július 9-től megtiltja a ChatGPT használatát Kínában, ami jelentős hatással lehet a helyi vállalkozásokra. A mesterséges intelligenciára épülő chatbot hivatalosan nem elérhető a távol-keleti országban, de a fejlesztők és felhasználók a cég API-ján keresztül eddig mégis hozzáférhettek a szolgáltatáshoz.

A Reuters szerint az OpenAI a kínai felhasználóknak küldött e-mailben tájékoztatta őket a hozzáférés blokkolásáról. A vállalat szóvivője hangsúlyozta, hogy a jövőben további intézkedéseket fognak tenni azokban az országokban, ahol a szolgáltatás nem támogatott.

Az OpenAI technológiái jelenleg több mint 160 országban érhetők el, és a vállalat irányelvei szerint ahol a hozzáférés nem támogatott, ott letilthatják vagy felfüggeszthetik az azt használó felhasználókat. A Reuters információi szerint azonban ez eddig ritkán történt meg.

A döntés hátteréről egyelőre kevés információ áll rendelkezésre. Az Engadget emlékeztet arra, hogy az OpenAI májusban leállította azokat a titkos műveleteket, amelyek a cég eszközeit használták dezinformálásra és álhírterjesztésre az Egyesült Államokban és Tajvanon. A Bloomberg pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy az OpenAI lépése egybeesik azzal az időszakkal, amikor az Egyesült Államok nyomást gyakorolt a technológiai vállalatokra, hogy korlátozzák Kína hozzáférését az amerikai csúcstechnológiákhoz.