Altatás nélküli veseátültetés egy amerikai férfinál

Egy amerikai férfi, John Nicholas végig ébren volt veseátültetése során, melyet altatás nélkül, csupán érzéstelenítő és nyugtató segítségével végeztek el.

Az Egyesült Államokban egy 28 éves férfi, John Nicholas egyedülálló módon, altatás nélkül esett át veseátültetésen, amelyet a Live Science ismertetett. A beavatkozást követően, rendkívül gyorsan, már másnap hazaengedték a kórházból.

A veseátültetések többnyire hosszabb kórházi tartózkodást igényelnek, azonban Nicholas esetében a gerincvelő körüli folyadékba adott érzéstelenítő és a nyugtatók alkalmazása lehetővé tette, hogy a műtét alatt ébren maradjon.

A beavatkozás kevesebb mint két órát vett igénybe, és a férfi semmilyen fájdalmat nem érzett közben. A műtét során Nicholas még meg is tekinthette az új vesét, amit legjobb barátja, Pat Wise adományozott számára.

Nicholasnál tizenhat éves korában jelentkeztek a veseproblémák, amelyek végül transzplantációt tettek szükségessé. A május 24-i műtét óta a férfi jól van, és újra élvezheti az egészséges életmódot.

Dr. Satish Nadig, a műtétet végző sebészek egyike szerint az érzéstelenítéssel végzett műtétek előnyösek lehetnek, mivel csökkenthetik a betegek kórházban töltött idejét. Az altatás hosszabb távú hatásai, mint a memória, koncentráció és reflexek zavara miatt, több napos megfigyelést igényelnek.

Az altatás mellőzése továbbá lehetővé teheti a szervátültetéseket azok számára is, akiknél az altatás kockázatos lenne, mint például az idősebbek vagy szív- és tüdőbetegségekkel küzdő betegek.