Szakács István visszavonul a közélettől

Szakács István, a Megafon győri influenszere bejelentette, hogy az intenzív TikTok élőzések negatív hatással voltak a mentális egészségére, ezért döntött úgy, hogy visszavonul a közéleti kommentártól, talán örökre.

Szakács István egy TikTok-élő adásban fejtette ki véleményét Sulyok Tamás köztársasági elnök döntéséről, amelyben elutasította Karsai Dániel kegyelmi kérelmét. A megafonos kijelentése, miszerint Karsai Dániel "vegyen be két doboz Xanaxot", komoly felháborodást váltott ki. Szakács később Facebook-oldalán nyilvánosan bocsánatot kért Karsai Dánieltől, elismerve, hogy a mondottak hatalmas butaság volt, és sajnálja a történteket. Hozzátette, hogy családjában is volt hasonló betegséggel küzdő rokon, így átérzi a betegség súlyát.

A kormánypárti influenszer továbbá hangsúlyozta, hogy a bocsánatkérést nem csak Karsai felé, hanem mindenki más felé is megismétli, akiket megbántott. Szakács István azt is elismerte, hogy a kijelentéseket egy TikTok-élő adásban, "sok baloldali provokáció után" tette, de ez sem menti fel a felelősség alól. Ezt követően jelentette be, hogy egy ideig, esetleg véglegesen, visszavonul a közélettől.

Szakács korábban részt vett a Megafon képzésein, és a civil életből kilépve készített videókat a kormány üzeneteinek közvetítésére. Skrabski Fruzsina, Novák Katalin egykori köztársasági elnök tanácsadója, Szakács Istvánt választotta Facebook-menedzserének, és "kékgalléros influenszer őstehetségként" jellemezte, sőt egy alkalommal példaképnek nevezte őt.

Az eredeti TikTok-fiókja elérhetetlenné válása után Szakács egy új videóban kért elnézést, és bejelentette, hogy szünetet tart. Egy Facebook-posztban is megerősítette, hogy lehet, hogy örökre visszavonul a közéleti kommentártól, és ismét bocsánatot kért Karsai Dánieltől és mindenkitől, akiben kijelentése megbotránkozást keltett.

Karsai ügyében a Strasbourgi Emberi Jogi Bíróság csütörtökön mondta ki, hogy nem sérti emberi jogait az eutanázia tiltása. Az alkotmányjogász korábban Sulyok Tamás államfőhöz fordult kegyelemért azok számára, akik az életvégi döntés véghezvitelében segédkeznek, de Sulyok ezt elutasította. Karsai Dániel még 2023 szeptemberében fordult a strasbourgi székhelyű Emberi Jogok Európai Bíróságához (EJEB), mivel az alkotmányjogász szerint a magyar állam sérti az egyén alapvető emberi jogait, illetve az emberi méltóságból fakadó önrendelkezési jogot, amiért Magyarországon nem engedélyezett az aktív eutanázia. A bíróság elutasította a beadványát, de Karsai Dániel jelezte, hogy újratárgyalási kérelmet nyújtanak be az ügyben, amit halála után a testvére visz tovább.

A köztársasági elnök döntéséről kérdezték Szakácsot a TikTokon, mire ő azt mondta, hogy „Karsai Dániel kapja be... Azért, mert az életről egyedül a jóistennek van joga rendelkezni. A Karsai Dániel annyira izél. Tehát ha annyira olyan állapotban érzi magát, vegyen be két doboz Xanaxot, oszt viszon' látásra.”

Karsai Dániel vasárnap egy Facebook-posztban reagált Szakács kijelentéseire, hangsúlyozva, hogy a szabad akaratot nem lehet korlátozni. Kifejtette, hogy vallásos emberként hisz egy felsőbb entitásban, de úgy véli, a teremtés nem lenne teljes a szabad akarat nélkül. Leszögezte, hogy az életvégi döntések meghozatala, ha más nem sérül, nem akadályozható, mert az Isten és ember ellen való vétek lenne, valamint súlyos emberi jogi sérelem. "Az Alaptörvény egyik legszebb mondata szerint a létezés alapja az emberi méltóság. Aminek integráns része az önrendelkezési jog. Ami kiterjed az elmúlás idejének és módjának megválasztására. Összefoglalva Isten és az emberi jog is azt mondja: szabadságot mindenkinek!" – fogalmazott Karsai.

Van segítség!

Ha Önnek, vagy valakinek a környezetében segítségre van szüksége, tárcsázza a krízishelyzetben lévők részére rendszeresített, ingyenesen hívható 116-123 telefonszámot, akár mobiltelefonról is, vagy keresse fel a www.ongyilkossagmegelozes.hu oldalt!