Kormánytisztviselőt értek vesztegetésen

Korrupciós bűncselekmény lepleződött le, amikor egy észak-magyarországi kormányhivatal kormánytisztviselője vesztegetés közben bukott meg a Nemzeti Védelmi Szolgálat által végzett megbízhatósági vizsgálaton.

A Központi Nyomozó Főügyészség hétfőn tájékoztatta az MTI-t, hogy a kormánytisztviselőt a Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészségre előállították és gyanúsítottként hallgatták ki. A gyanú szerint a tisztviselő fiktív tartalmú iratok benyújtásával próbálta befolyásolni egy közigazgatási eljárást, és ezzel a cselekedetével 150 ezer forint kenőpénzt fogadott el. A motozás során a hivatalos személy ruházatából előkerültek a megbízhatósági vizsgálat során felhasznált bankjegyek.

A kormánytisztviselő a közigazgatási eljárással érintett cég képviselőjével egyeztetett találkozót, ahol tájékoztatta őt arról, hogy milyen módon lehet a bírságot minimalizálni. A cég képviselője később fedte fel, hogy valójában a Nemzeti Védelmi Szolgálat hivatásos tagja.

A bíróság a gyanúsított letartóztatása helyett a bűnügyi felügyeletet rendelte el, amely ellen az ügyészség fellebbezést jelentett be.

A kormánytisztviselő korábban, 2023 tavaszán már elkövetett hasonló bűncselekmény miatt két év, négy évre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték, így az újabb bűncselekményt a felfüggesztett büntetés hatálya alatt követte el. A hivatali vesztegetés elfogadása bűntettének büntetési tétele két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztés. A kormánytisztviselő elismerte a bűncselekmény elkövetését, és arra is ígéretet tett, hogy a jövőben is számíthatnak részéről hasonló segítségre.