Anna hercegnő kórházba került

Anna hercegnőt, III. Károly király húgát, egy lovasbaleset következtében kisebb sérülések és agyrázkódás érte a Gatcombe Park birtokon, emiatt a bristoli Southmead kórházba szállították megfigyelés céljából.

A Buckingham-palota hivatalos közleménye szerint a hercegnőt elővigyázatosságból vitték kórházba, ahol jelenleg is megfigyelés alatt állnak. A sérülés pontos jellegéről és annak súlyosságáról nem közöltek részleteket, de a BBC-nek nyilatkozó szakértők szerint a sérülések jellege lovasbalesetre utal. Anna hercegnő felépülésének ideje is ismeretlen marad, de orvosai gyors és teljes felépülésére számítanak.

A 73 éves királyi családtag a királyi család aktív tagja, és a közelmúltban több alkalommal is képviselte bátyját, III. Károly királyt, aki rákkezelése miatt nem tudott részt venni bizonyos eseményeken. A hercegnő – aki a 17. helyen áll a brit trónutódlási sorban – a néhai II. Erzsébet királynő és férje, Fülöp edinburghi herceg egyetlen lánya, és az idén 76 esztendős III. Károly király legidősebb testvére.

A hercegnő családjában komoly hagyományai vannak a lovassportoknak. Anna 1975-ben ezüstérmet nyert a díjugrató Európa-bajnokságon, és a brit csapat tagjaként részt vett az 1976-os montreali olimpián is. Lánya, Zara Tindall – aki nem visel királyi titulusokat, és polgári életet él – világbajnok díjugrató, aki a 2012-es londoni nyári olimpián csapatban ezüstérmet, a 2006-os németországi világbajnokságon egyéniben aranyat nyert.

A monarchiára a britek jelentős része még mindig identitásképző intézményként tekint, a királyi család tagjainak mérhető hatása van a társadalomra és az egyénekre. A királyt folyamatosan tájékoztatják Anna hercegnő állapotáról, és legmélyebb szeretetét és jókívánságait küldi a hercegnőnek, hogy mielőbb felépüljön.