A dohánytermékek szabályozásának változásai

A kormány módosította a dohányrendeletet, amelynek értelmében szigorítások lépnek életbe a nikotinpárnák és egyéb dohánytermékek forgalmazásában.

A Magyar Közlönyben hétfőn közzétett rendelet szerint a jövőben csak 20 szál cigarettát tartalmazhat egy doboz, és a hevített dohánytermékek csomagolásának megjelölése is pontosabbá válik. A nikotinpárnák, amelyek eddig kevésbé voltak szabályozva, mostantól szigorúbb előírásoknak kell megfelelniük.

A nikotinpárnák piacát leginkább érintő változások között szerepel, hogy egy csomagban legfeljebb 20 darab lehet, és a nikotintartalom maximuma 17 milligrammra korlátozódik fogyasztási egységenként. Emellett a termékeket gyermekbiztos zárral kell ellátni, ami korábban nem volt kötelező, és komoly biztonsági kockázatokat rejtett magában. A fogyasztóknak nyújtott tájékoztatás, valamint az egészségvédő feliratok is pontosításra kerültek.

A dohányzást helyettesítő nikotintartalmú termékek, mint a nikotinpárnák, a snüsszhöz hasonlatosan, de dohányt nem tartalmazva, a nyálkahártyán keresztül szívódnak fel a véráramba. Ezek előállításához cellulózt, ízesítőket, édesítőszereket, nikotint, vizet és stabilizátorként nátrium-kloridot használnak.

A nikotinpárnák népszerűsége Magyarországon alacsony, de emelkedő tendenciát mutat, 2023-ban kevesebb mint 28 tonnát értékesítettek belőle, ami körülbelül 40 millió darabot jelent. Összehasonlításképpen, cigarettából közel 6 milliárd szálat adtak el tavaly.

A rendelet szerint a hevített dohánytermékek csomagolásán egyértelműen jelölni kell, hogy "HEVÍTETT DOHÁNYTERMÉK" típusúak. A kormányrendelet június 25-én lép életbe, de egy évig még a trafikokba kerülhetnek a jelenleg is forgalmazott, módosítással érintett termékek. A magasabb nikotintartalmú, és 20-nál több terméket tartalmazó nikotinpárnák esetében szeptember végéig lehet beszállítani a nemzeti dohányboltokba. A trafikok a meglévő készleteiket időbeli korlátozás nélkül értékesíthetik a fogyasztók számára.

A dohányzók számára további újítás, hogy a karakteres ízű hevítéses dohánytermékek gyártásával lassan leállnak, bár egy ideig még kaphatóak lesznek ezek a termékek.