Geszti Péter beszámolója a Budapesten rekedt stuttgarti járatról

A Eurowings Stuttgartba tartó járata nem indult el időben Budapestről, ami miatt sok magyar drukker lemaradt a skót-magyar meccsről, és a helyzet feszültté vált a fedélzeten. Geszti Péter, aki szintén a járaton utazott, részletesen beszámolt a történtekről.

A EW2783 járatszámú Airbus A319 repülőgép, amelynek eredetileg 16:15-kor kellett volna indulnia, este nyolckor még mindig a kifutón állt. A Budapest Airport szerint a földi kiszolgáló vállalat felkészítette a gépet, az utasokat beszállították, de a résidő miatt csak 20:22-kor tudott felszállni. A gépen utazó szurkolók rájöttek, hogy nem érnek oda a mérkőzés kezdetéig, így többen úgy döntöttek, hogy leszállnak és elállnak az utazástól.

Geszti Péter hosszú Facebook-posztjában írta le az eseményeket. Elmondása szerint egy barátja ajánlott neki jegyet a meccsre, és már az oda vezető úton értesült a késésről. A beszállás során a hangulat még reménykedő volt, de később a késés miatt feszültté vált a helyzet. Geszti szerint a légiutas-kísérők hosszú ideig nem adtak tájékoztatást, ami csak fokozta az indulatokat.

A zenész szerint a helyzetet tovább rontotta, hogy a gép személyzete nem zárta be az ajtókat, és zavar támadt. Egyes utasok visszajöttek az előtérbe, és látszott, hogy valami probléma van. Geszti szerint a stresszes helyzetben az emberek agresszívvá váltak, és a hangnem is durvult. A mellette ülő idős német hölgy reszketni kezdett, ahogy egyre többen kezdtek káromkodni hangosan, egy számára érthetetlen nyelven.

Amikor már kisebb balhé alakult ki, a személyzet bejelentette, hogy probléma van az utaslistával, és hat csomag gazdátlan. Geszti szerint ekkor többen leszálltak a gépről, és megérkezett a reptéri rendőrség is. Végül a zenész is úgy döntött, hogy hazamegy, mivel a gép a meccs kezdetével egy időben fog csak elindulni.

Geszti a posztjában kifejtette, hogy a gépről szóló hírek olvasása közben szomorú lett a kommenteket látva, ahol a szolidaritás helyett az egymás kioktatása került előtérbe. Aggodalmát fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy ha egyszer komolyabb válságok lépnek fel, ki fog minket megmenteni magunktól. A rapper hátborzongató élményként idézte fel, hogy az utasok közül néhányan agresszívbe kapcsoltak, ami felfűtötte a többi utast is, és a helyzet egyre ijesztőbbé vált. Geszti szerint a helyzet olyan mértékben fajult, hogy már nem is a meccs elmaradása volt aggasztó, hanem az, hogy mi lesz ebből az egészből, bunyó vagy egyenesen lincselés.

Az üggyel kapcsolatban a Budapest Airport a Blikknek továbbította a hivatalos tájékoztatását, amely szerint a csomagok összekeveredése miatt új utaslistát kellett készíteni, ami további késést okozott. Geszti végül úgy döntött, hogy hazamegy, és a posztjában felvetette a kérdést: "Mi lesz, ha egyszer nem lesz áram, kenyér, benzin, vagy kifogynak a vízkészletek? Ki fog minket megmenteni magunktól? Erről a bolygóról nem tudunk leszállni...".

A kártérítési jogokról szólva, az uniós jogszabályok értelmében a járat háromórás késéssel érkezik meg úti céljába, az utas kártérítésre jogosult. Mivel a vasárnapi stuttgarti járat majdnem négy és fél órát késett, beleesik ebbe a kategóriába. Az utasoknak járó kártérítés összege 250-600 euró között mozoghat. A stuttgarti járat utasai magáért a késésért 250 eurós kártérítésben részesülhetnek.

A Telex megkereste az Eurowingst is, amely a késés okaként technikai problémákat és fegyelmezetlen utasokat jelölt meg, akiket a rendőrségnek kellett lekísérnie a gépről, ez is késleltette az indulást. „Az Eurowings sajnálatát fejezi ki az utasainknak okozott kellemetlenségekért” – írták.