Balatonba fulladt egy férfi Szigligeten

Balatonba fulladt egy 37 éves férfi vasárnap délután Szigligeten, aki a nyári szezon első áldozata lett, a Somogy Vármegyei Rendőr-főkapitányság szóvivője, Batta Zsolt Iván tájékoztatása szerint.

A tragédia a szigligeti strandon történt, amikor B. Viktor segíteni indult az ajkai barátnőjének, Zsuzsannának, aki az erős szél miatt elsodródott az unikornisos matracával. Viktor, aki alig tudott úszni, egy másik matracba kapaszkodva indult a bóján kívülre került párja után, akit végül a vízimentők segítettek partra. Viktor ekkor tűnt el a vízben, és órákkal később szonárral találták meg a holttestét nagyjából 150 méterre a parttól.

Az MTI információi alapján az elsodródott nő a vízbe fulladt férfi barátnője volt, aki szerencsésen partot ért.

Horváth László, a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság vezetője az MTI-nek és a Blikknek nyilatkozva elmondta, hogy bár idén már volt két haláleset a Balatonban a téli-tavaszi időszakban, ezek egyike sem volt „klasszikus vízbe fulladás”. Az egyik eset időskori rosszulléthez, a másik öngyilkossághoz köthető. Tavaly a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság munkatársai 168 kivonulás során 336 embert mentettek ki és senki sem halt meg a mentés sikertelensége vagy elmaradása miatt. Idén már 91 ember életét mentették meg.

Az elmúlt öt évben 58-an fulladtak meg a Balatonban. A vízbefulladások egyike sem víziközlekedési baleset miatt történt, hanem általában fürdőzés során. Sok esetben valamilyen alapbetegségből eredő rosszullét vagy eszméletvesztés miatt. Az esetek közel felében kapcsolódott az időskori megbetegedésekhez, és az ezekből fakadó kiemelt kockázatokhoz, rosszullétekhez a veszélyhelyzet kialakulása, amelyeknél szinte azonnali mentés esetén sem sikerült az újraélesztést lefolytatni.

Öt vízirendészeti rendőrőrsön több mint 25 rendőrségi szolgálati hajóegységgel vigyázzák Közép-Európa legnagyobb vízfelületű tavát, ahol 116 kikötő, valamint több mint 150 kijelölt fürdőhely található, a tó 235 km hosszú parti sávján, és a közel 600 négyzetkilométeres területén.

Hogyan előzhetjük meg a balesetet?

  1. Ismerjék meg azt a helyet ahová nyaralni érkeznek, kérdezzék meg a helyi strand mederjellemzőit, hogy hol milyen mély a víz.
  2. Ha nem tudnak megfelelően úszni, csak a nagyon sekély vízben fürdőzzenek és lehetőleg ne béreljenek ki fürdőeszközt, SUP-ot, vízibiciklit.
  3. A SUP-on, vízibiciklin, csónakon vagy egyéb vízijárművön utazók vegyenek fel mentőmellényt.
  4. Ismerni kell a viharjelzés szabályait! Az I. fokú viharjelzésnél percenként negyvenötször, a II. fokúnál pedig kilencvenszer villan fel a sárga fényjelzés. Előbbinél a parttól 500 méternél távolabb tilos fürödni, a másodiknál viszont egyáltalán nem szabad bemenni.