Gyulai polgármester ellen indult nyomozás egy hangfelvétel kapcsán

Hivatali visszaélés gyanúja miatt nyomozást rendeltek el Görgényi Ernő gyulai polgármester ellen, aki a vádak szerint megpróbálta rávenni a helyi posta egyik dolgozóját, hogy szabályellenesen adjon át neki politikailag érzékeny információkat. Az ügyben már megkezdődtek az első tanúmeghallgatások. A feljelentést Galbács Mihály ellenzéki önkormányzati képviselő tette a Legfőbb Ügyészségen, amely az ügyet továbbította a Békés Vármegyei Rendőr-főkapitányságnak, majd onnan elfogultság miatt Szegedre került, ahol a vizsgálatot elindították.

A hangfelvétel ügye 2019-re nyúlik vissza, amikor az önkormányzati választások előtt Galbács Mihály egy olyan anyagot juttatott el 14 ezer háztartásba, amely a város fideszes vezetésének egy üzleti körrel való összefonódásáról számolt be. Görgényi Ernő azzal vádolta meg Torma Bélát, a gyulai posta helyettes vezetőjét és helyi fideszes képviselőt, hogy nem tájékoztatta őt a kézbesítésről.

A Magyar Narancs értesülései szerint a hangfelvételen Görgényi Ernő polgármester a munkahelyi szabályok megszegésére ösztökélte Torma Bélát, hogy megtudjon tőle egy politikailag fontos információt. Görgényi a beszélgetés során azt mondta: "Hát ne viccelj már, mit kockáztatsz azzal, hogy ha nekünk bármit, bármit, ami politikailag fontos információ, átadsz?" Torma válasza pedig az volt, hogy "Hát a munkahelyemet." Görgényi erre így reagált: "Nem, nem, Béla, ha elárulod a Fideszt, akkor kockáztatod a munkahelyedet. Gondold át, ne csináld ezt, Béla, mert ennek nem lesz jó vége."

Görgényi Ernő a Magyar Narancs cikkére reagálva kijelentette, hogy a cikket jegyző újságíró, Bod Tamás személyes ellenségnek tekinti őt, és több sikertelen választási kísérlet után lejárató cikkeket ír róla. A polgármester szerint a konfliktus gyökere egy 2019-es belső vita, amely során Galbács Mihály rágalmazó megjegyzéseket tett közzé róla és családjáról, amiért jogerősen el is ítélték.

Görgényi továbbá azt állította, hogy Galbács Mihály és Torma Béla súlyos gazdasági bűncselekmények miatt állnak bíróság előtt, és hogy Torma Béla több millió forintot kapott a Galbács által vezetett Termál Futball Clubtól munkavégzés nélkül. Az ügyészség felfüggesztett börtönbüntetés mellett 4 millió forintot meghaladó vagyonelkobzást indítványozott Torma ellen.

Görgényit június 9-én újraválasztották polgármesternek, és ősszel a negyedik ciklusát kezdheti meg.