Már nem Indul a bakterház: beszántották a mesés díszletet

A magyar filmgyártás egyik legnagyobb közönségsikerét, az Indul a bakterház című filmet Mihályfy Sándor rendezte, melyben olyan kiváló színészóriások játszottak, mint azóta elhunyt Olvasztó Imre. A film forgatásának helyszínét, egy bakterházat, sajnálatos módon beszántották, és ma már búza növekszik ott, de a közeli Szalkszentmárton önkormányzata emlékhelyet tervez kialakítani, amely még az idén elkészülhet.

A Vasárnapi Blikk Czuczor Tecát, a film egykori gyerek statisztáját kísérte el a helyszínre, aki könnyedén megtalálja az utat a búzatáblák között kanyargó földúton. Teca apja a filmben a Bendegúzt kergető dinnyecsősz szerepét játszotta, és ő tanította meg a szereplőket ízesen káromkodni. Teca maga is statisztált a filmben, és a lehúzott sorompó előtt méltatlankodott a népviseletbe öltözött nagyanyák között.

A bakterház helyén ma már csak a búzamező áll, de Teca szerint ha néhány ásónyit leásnánk, előkerülhetnének a vályog darabok. A film végén összedőlt bakterházat azért választották a helyszínnek, mert már nem használták, és nem volt kár érte, ha lerombolják. A romok évekig ott maradtak, majd magánkézbe kerülve beszántották őket. Ennek ellenére sokan zarándokolnak a helyszínre, és az önkormányzat is támogatja egy emlékhely kialakítását.

Koltai Róbert, a film egyik főszereplője, aki a bakter szerepét játszotta, már nem emlékezett a helyszín nevére, de a forgatásra igen. A produkcióba véletlenül került bele, amikor a rendező, Mihályfy Sándor felkérte, mert az eredeti színész megbetegedett. Koltai Róbert szerint a helyszín csodálatos volt, és a film nagy sikerét követően, amikor újra lejátszották, az egész lakótelep röhögött a tévé előtt. Büszke arra, hogy részese lehetett a filmnek, és elismeri, hogy a Bakterház volt a legnagyobb sikere, amelyet ma is nagy örömmel emleget.