Szaúd-Arábia gigaberuházásai veszélyben

A hullámzó olajárak hatására Szaúd-Arábia felülvizsgálja tervezett gigaberuházásait, köztük a sivatagot átszelő vonalváros, a The Line projektjét is.

A BBC információi szerint a szaúdi állam pénzügyi helyzete miatt több nagyszabású beruházást is méretre szabhatnak vagy akár el is halaszthatnak. A The Line, egy 170 kilométer hosszú vonalváros megvalósítása is csorbát szenvedhet, mivel a kormány egyelőre csak egy 2,4 kilométeres szakasz megépítését tervezi 2030-ig.

A Neom projekt keretében tervezett tíz futurisztikus város közül a The Line mellett egy nyolcszögletű tengeri iparvárost és egy hegyi síkomplexumot is terveznek, amely a 2029-es Ázsiai Téli Játékoknak adna otthont. Azonban a 500 milliárd dolláros költségvetési terv 50 százalékkal haladja meg az ország éves költségvetését, és elemzők szerint a teljes projekt akár 2 ezermilliárd dollárba is kerülhet.

A szaúdi költségvetés deficites helyzete miatt az olajtermelést is korlátozzák, hogy növeljék az árakat és csökkentsék a hiányt. Az IMF szerint az országnak 96,2 dollárért kellene eladnia a hordónkénti olajat a költségvetés egyensúlyának megteremtéséhez, de a Brent és WTI olajárak 80 dollár körül mozognak. A hiányzó bevételek pótlására a szaúdi kormány részvényeket adott el állami olajcégükből, a Saudi Aramco-ból, amelyből 11,2 milliárd dollár értékben realizáltak bevételeket.

A szaúdi gazdaságpolitika jövője így kérdéses, hiszen a tervezett gigaberuházások sorsa az olajárak ingadozásától és a költségvetési helyzettől függ. Az elkövetkező időszakban döntenek majd arról, hogy mely projekteket folytatják, melyeket skáláznak le, és melyeket halasztanak el.