Szakemberhiány sújtja a magyar munkaerőpiacot

Magyarországon jelentős hiány mutatkozik több szakmunkás területen, különösen a villanyszerelők, karbantartók és a fémes munkák szakemberei iránti kereslet nőtt meg. A gyárak modernizációjával együtt új pozíciók is megjelennek, amelyek új kihívások elé állítják a munkáltatókat a megfelelő munkaerő megtalálásában.

Jáhny Ákos, a Get Work Trend Kft. ügyvezetője szerint ezek a munkakörök nem csak az építőiparban és a gyárak építése során váltak kiemelten fontossá, hanem a mindennapi működésben és működtetésben is nagy szerepet kapnak. A gyárak modernizációjával összefüggésben a karbantartási feladatok egyre összetettebbé válnak, és a gépkezelőknek már nem csupán egyszerű gombokat kell nyomogatniuk.

A gépspecifikus ismeretek gyors elsajátításához elengedhetetlenek a mechatronikai alapismeretek, az informatikai jártasság és a nyelvtudás. Emellett a mezőgazdasági drónok használata is dinamikusan fejlődik Magyarországon, ami jelentős változásokat hozhat a gazdálkodásban, új kompetenciák elsajátítását és elméleti valamint gyakorlati tudásbővítést igényel.

Az új technológiák és változó szabályozások következtében új szakmák is születnek, mint például a napenergia technikus, ipari robot karbantartó, zöld épület karbantartó, 3D nyomtatási technikus, elektromos jármű technikus, elektromos autók töltőjének szerelője és a drónok karbantartó technikusa. Ezek a fejlődések új lehetőségeket teremtenek a munkaerőpiacon, ugyanakkor további kihívásokat is jelentenek a szakemberek képzésében és toborzásában.