Győrfi Pál és Csőre Gábor együtt végzett újraélesztést

Milyen kapcsolat van a kultúra és a sport között? Magyarországon a Múzeumok Éjszakáján, 2024. június 22-én, a kultúra és a sport összefonódását ünneplik, ahol koncertek, tárlatvezetések és interaktív események várják az érdeklődőket.

Az ókori Görögország óta sokat változott a kultúra és a sport viszonya, de a Múzeumok Éjszakája alkalmával Magyarországon megmutatják, hogy még mindig van átfedés a két terület között. Az idei rendezvény a 2024-es Labdarúgó Európa-bajnoksághoz kapcsolódik, Gólpassz címmel, hangsúlyozva a csapatmunka fontosságát a fociban és a kultúrában egyaránt. Közel 450 intézmény mintegy 2500 programot kínál, és a szervezők reménykednek a tavalyi, közel 380 ezer fős látogatottság megismétlésében vagy annak túlszárnyalásában.

Csőre Gábor, a Jászai Mari-díjas színművész, a Múzeumok Éjszakája idei nagykövete, egy videóban Győrfi Pállal, az Országos Mentőszolgálat szóvivőjével együtt újraélesztést mutat be. A videóban egy régi, "seggpipa" néven ismert eszközt is bemutatnak, amelyet régen dohányfüst fújására használtak az újraélesztés során. Csőre Gábor hozzájárulását a kulturális ünnephez és a rendezvénysorozat tematikáját kiemelve beszélt arról, hogy a magyar kultúra egyedi, és kapcsolódási pontokat kínál a környező országokkal és a világ kultúráival.

A sajtótájékoztatót a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban tartották, ahol a Hungari Dzsebedzsi Kulturális Hagyományőrző és Sportegyesület Arab Oskola-bemutatóját és török kávékóstolóját is kipróbálhatták a résztvevők.

Az idei Múzeumok Éjszakájának újdonsága, hogy Székesfehérvár és Esztergom városai kiemelt helyszínek lesznek. Székesfehérvár polgármestere, Cser-Palkovics András szerint városszerte minden intézmény részt vesz az eseményen, míg Esztergomban 13 helyszínen több mint hatvan program várja a látogatókat. A Múzeumok Éjszakáját általában a Szent Iván-éjjeléhez legközelebb eső szombaton rendezik meg, és a Covid időszaka kivételével minden évben nagy népszerűségnek örvend. A felnőttek 3000 Ft-ért, a 6 éves kortól gyerekek 1500 Ft-ért válthatnak karszalagot, amellyel minden programon részt lehet venni, és ingyenesen használhatók a BKK muzeális buszjáratai is.