A szurkolók által kultikussá tett foci-Eb dal

Az UEFA által kiválasztott hivatalos dalok gyakran nem nyerik el a szurkolók tetszését, és az idei Európa-bajnokság sem kivétel, ahol a Fire című dal helyett Peter Schilling Major Tom (Völlig losgelöst) című száma vált a közönség kedvencévé.

Az UEFA minden Európa-bajnoksághoz választ egy hivatalos dalt, de ezek ritkán válnak a közönség kedvencévé. Idén a Fire című számot az olasz Meduza producerduó készítette, melyet a német Leony és az amerikai Ryan Tedder ad elő, de a szurkolók egy 1983-as klasszikust, Peter Schilling Major Tom (Völlig losgelöst) című dalát emelték ki. Az angol nyelvű dal hasonlóan kíséri majd a tornát, mint korábban Martin Garrix, David Guetta és Zara Larsson szerzeményei, de a szurkolók általában egy másik számot választanak az Eb nemhivatalos himnuszává. 2016-ban a Freed from Desire (Gala), öt évvel később a Sweet Caroline (Neil Diamond) volt ez a dal, most pedig a Major Tom tűnik a legnagyobb kedvencnek.

A Major Tom népszerűsége akkor kezdődött, amikor az Adidas egy reklámjában használta, amelyben Németország tornafelszerelését mutatták be. A szurkolók petíciót indítottak, hogy a dal legyen a nemzeti csapat gólhimnusza, és a frankfurti Waldstadionban is felcsendült egy Németország – Hollandia barátságos mérkőzésen. A Bayer Leverkusen áprilisi bajnoki címének napján a szurkolók is ezt a dalt skandálták. A német szövetség hivatalosan is gólhimnusszá tette a dalt.

A Major Tom 1983-ban vált nemzetközi slágerré, először német nyelvterületen, majd angol nyelvű verzióban is sikert aratott, és az USA-ban is a Top 20-ba került. A Neue Deutsche Welle (német új hullám) egyik legismertebb dala, a 99 Luftballons mellett, és többek között a Deutschland 83 sorozat főcímdalaként, valamint az Atomszőké című filmben is hallható.

Peter Schilling, a dal előadója, a Guardiannek nyilatkozva elmondta, hogy nagy megtiszteltetés számára a dal körüli felhajtás, amelyet nem egy marketingértekezleten találtak ki, hanem a szurkolók szeretete hozta létre.