Notebook-osztás a választások előtt

„Magyarország Kormánya a jövő nemzedékét a digitális világ kihívásaira is fel akarja készíteni.” – ezzel a mondattal kezdődik Orbán Viktor miniszterelnök levele, amelyet az iskolásoknak május-júniusban kiosztott notebookokhoz mellékeltek, az Európai Unió említése nélkül, noha az eszközök egy uniós projekt keretében kerültek beszerzésre.

A kormány a Magyarország Helyreállítási és Ellenállóképességi Tervének részeként, amelyet az EU jóváhagyott, négy év alatt 200 milliárd forint értékben mintegy 600 ezer notebook beszerzését tervezi, melyek kiosztása 2022-ben kezdődött meg. Az Európai Unió 2022 végén hagyta jóvá a magyar kormány Helyreállítási és Ellenállóképességi Tervét, amelynek céljai között szerepel többek között a minőségi oktatás biztosítása és a digitális technológiák fejlesztése.

A notebookok beszerzésére az EU közel 159 milliárd forint támogatást ítélt meg, és a kormány 2022-ben 560 ezer tanulói és 55 ezer tanári notebook vásárlását tervezte a projekt keretében. Az első 120 ezer eszközt a 2022-es országgyűlési választás előtt osztották ki, míg a második ütemben 140 ezer notebookot adtak át 2022 novemberében és decemberében. A harmadik ütemben az 5., 6. és 9. osztályos tanulók szülei regisztrálhattak, és 2024 április végén jelentették be, hogy további közel 193 ezer notebookot osztanak ki.

A Klebersberg Központ honlapján megjelent tudósítás szerint Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára beszédében kiemelte, hogy a kormány a költségvetésből finanszírozza a pedagógusok béremelését és a notebookok kiosztását, mivel az EU-s források egy részét jogállamisági és korrupciós aggályok miatt visszatartják. Rétvári szerint a magyar gazdaság állapota lehetővé teszi, hogy a kormány költségvetési forrásból gazdálkodja ki ezeket a költségeket.

A notebookok vásárlását az EU finanszírozza, de a magyar kormány előfinanszírozza a projekteket, majd bemutatja a számlákat az Uniónak, és megkapja az EU-s pénzt. Varga Mihály pénzügyminiszter bejelentése szerint 184 milliárd forint uniós forrás érkezett Magyarországra a tanárok és óvónők fizetésemeléséhez.

A notebookok kiosztása kapcsán Orbán Viktor miniszterelnök levele is mellékelve volt, amelyben hangsúlyozza a digitális eszközök fontosságát a sikeres tanuláshoz, és 190 ezer diáknak biztosítottak ingyen használható digitális eszközt. A programmal kapcsolatban azonban szakértők szerint több probléma is felmerül, például a gépek kiosztásának ésszerűtlensége és az, hogy a digitális tananyag és az oktatási rendszer átállása a digitális oktatásra még nem valósult meg.

A magyar kormány nemrégiben szembesült egy precedens nélküli bírsággal az Európai Bíróság részéről, amiért nem tartott be egy menekültügyben hozott bírósági ítéletet. A 200 milliós átalányösszeg és a napi 400 millió forint kifizetését a kormány elfogadhatatlannak és felháborítónak nevezte. Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója a Facebookon kifejtette, hogy az ítélet igazságtalan, alkotmányellenes, antidemokratikus és felelőtlen, és megígérte, hogy a magyar kormány nem fog engedni a Soros-tervnek.