Helyes kiejtési útmutató az Eb-n szereplő magyar játékosok nevéhez és incidens a magyar szurkolók ellen

Az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) bemutatta, hogyan kell helyesen kiejteni a pénteken kezdődő Európa-bajnokságon szereplő futballisták neveit, beleértve a magyar játékosokét is.

Az UEFA szerint a magyar nyelv különösen nagy kihívást jelent az angolul beszélők számára, mivel sok idegenül ható mássalhangzó-kombinációt tartalmaz. Az európai szövetség által kiadott kiejtési útmutatóban többek között a következő magyar játékosok nevei szerepelnek: Kevin Csoboth, Dénes Dibusz, Dániel Gazdag, Péter Gulácsi, Kristofer Horváth, Ádám Lang, Ádám és Zsolt Nagy, Roland Sallai, Péter Szappanos és Dominik Szoboszlai. A helyes kiejtésük a következőképpen néz ki: Cho-boat, Dee-boo-s, Goz-dog, Goo-latchy, Hor-vat, Long, Nodj, Shawl-oi, Sop-on-oh-sh, illetve So-bo-slaw-ee.

A Liverpool hivatalos oldalán közzétett videóban Szoboszlai Dominik maga tanítja meg a helyes kiejtést, miután bejelentették, hogy a magyar játékos a Premier League-ben folytatja pályafutását. Szoboszlai Dominik népszerűsége tovább nőtt, miután a Full of Stars bemutatta a mesterséges intelligencia segítségével készült "közös dalát" Hajdú B. Istvánnal, amelyben a csapatkapitány és a legendás magyar sportkommentátor hangját szimulálták. A dalban valójában nem ők énekelnek, hanem mesterséges intelligencia által generált hangok hallhatók.

A magyar válogatott keretében kapusok, védők, középpályások és támadók találhatók, többek között olyan neves klubokból, mint a Ferencvárosi TC, RB Leipzig, Paksi FC, Parma, Hertha BSC, Fehérvár FC, Omonia Nicosia, AFC Bournemouth, Hajduk Split, Spezia, Union Berlin, Sunderland, Philadelphia Union, Kecskeméti TE, Freiburg, Liverpool és Ulszan Hyundai. A tartalékok között szerepelnek a Ferencvárosi TC, Rizespor, Fehérvár FC, Lommel SK és Paksi FC játékosai is.

Az A csoport mérkőzései során Magyarország Svájccal, Németországgal és Skóciával mérkőzik meg. Az első fordulóban Magyarország Svájc ellen lép pályára Kölnben, a második fordulóban Skócia és Németország lesz az ellenfél, míg a harmadik fordulóban a magyar csapat Skóciával mérkőzik meg Stuttgartban.

Az Index Európa-bajnoki melléklete minden szükséges információt tartalmaz a menetrendtől kezdve a csoportok állásán át a játékoskeretekig és a helyszínekig. Az Index helyszíni tudósítói Németországból rendszeresen friss és exkluzív tartalmakkal jelentkeznek.

Fiola Attila szerint a magyar labdarúgó-válogatottnak a továbbjutással sikerülne felülmúlnia az előző Európa-bajnokságot, amelyen ő maga gólt szerzett az akkor világbajnok franciák ellen. Fiola elérzékenyülve beszélt a maga mögött hagyott nehéz időszakról, ugyanis az előző szezonban előbb megsérült a térde, amelyet félrekezeltek, ezért visszatérése után is fájdalmai voltak, majd újra meg kellett műteni. Megemlítette a litvániai bokasérülését is, majd május elsején a kulcscsontja tört el, két nappal később pályafutása során immár hetedszer feküdt kés alá.

Eleinte azt mondták, hogy ugrott az Eb, de szívós gyerek vagyok, ezért itt lehetek. Szombaton kijöttem a kórházból, kedden már az edzőteremben voltam. Persze, meccshiányom azért van

– mondta könnyeivel küszködve a 34 éves védő. Az MTI érdeklődésére úgy vélekedett az előző két Eb-n is szereplő Fiola, hogy a csapategység még sosem volt ilyen jó.

„Marco Rossival ez a közösség nagyon jól kialakult, ez az ereje a mostani válogatottnak. Vannak egyéniségek is, persze, de azok voltak korábban is. A mostani csapatban mindenki küzd a másikért és saját magáért, az utolsó pillanatig nem adjuk fel, küzdünk, és ha kell, csúszunk-mászunk” – beszélt a nemzeti együttes erejéről a harmadik Eb-jére készülő futballista.

Dárdai Márton, a nemzeti csapat – egyik – németországi légiósa azt emelte ki, hogy a válogatottnál „jó a hangulat”, és nagyon sok időt töltenek együtt.

„A pálya jó, de azon kívül is minden tökéletes. Egyelőre még nem tapasztalom, hogy bárki izgulna az Eb kapcsán” – mondta a német másodosztályban szereplő Hertha BSC futballistája.

Dárdai Márton elárulta, hogy Marco Rossi szövetségi kapitány belső védőként tekint rá, a magyar állampolgársággal is rendelkező olasz szakvezető csak plusznak tartja, hogy tud középpályásként is játszani, ahogy azt a klubjában teszi.

Az U16-tól U21-ig a német válogatottban szerepeltem, de tudtam, hogy valamikor majd döntenem kell a két nemzeti együttes között. Egyedül hoztam meg ezt a döntés, miután Rossi kijött Berlinbe, ahol jó és hosszú beszélgetést folytattunk. Utána egyértelmű volt a helyzet számomra, és biztos vagyok benne, hogy jó döntés volt

– mondta a 22 éves játékos, aki Berlinben született és nevelkedett, mivel édesapja, Dárdai Pál jószerivel az egész pályafutását a Herthánál töltötte.

A középső Dárdai fivér – akinek bátyja, ifj. Dárdai Pál is bemutatkozott már magyar színekben – elárulta, csak óvatosságból hagyta ki múlt szombaton az Izrael elleni Eb-főpróbát. Hozzátette, teljesen egészséges, mindössze két nap szünetet tartott kisebb izomprobléma miatt.

„Szerdán sokan eljöttek a nyilvános edzésre, ennek nagyon örültünk mindannyian, mert remélhetőleg sikerült örömet adni a szurkolóknak, a gyerekeknek, a családoknak és a helyieknek is” – mondta Dárdai, akinek édesapja minden meccsen ott lesz a stadionban.

A magyar szurkolók elleni támadás Kölnben

A hooligans.cz nevű cseh szurkolói oldal értesülése szerint csuklyát viselő német huligánok támadtak magyar szurkolókra Kölnben a labdarúgó Európa-bajnokság pénteki nyitómeccse előtt. A támadás során a 20-30 főből álló huligáncsoport körülbelül 40 magyar szurkolót vett célba, akik együtt mozogtak a város utcáin. A Casual Ultra nevű oldal szerint az intézkedő rendőrök nyolc embert letartóztattak az erőszakos cselekménnyel összefüggésben.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter arra kérte a Németországba utazó hazai szurkolókat, hogy regisztráljanak konzuli védelemre, amit a Külgazdasági és Külügyminisztérium honlapján megtehetnek néhány kattintással. Csányi Sándor, az MLSZ elnökének tájékoztatása szerint az UEFA arról biztosított, hogy a rendezőkkel és a városokkal zavartalan az együttműködés, és mindent megtesznek azért, hogy minél zökkenőmentesebb és biztonságosabb legyen a lebonyolítása az Európa-bajnokságnak. Csányi Sándor arra kérte a magyar drukkereket, hogy vegyék figyelembe, hogy „nemcsak a magyar válogatott, hanem ők is az országot képviselik, tehát ennek megfelelően ne üljenek fel semmiféle provokációnak”.

A válogatott Eb-kerete:

  • Kapusok: Dibusz Dénes (Ferencvárosi TC), Gulácsi Péter (RB Leipzig), Szappanos Péter (Paksi FC)
  • Védők: Balogh Botond (Parma – Olaszország), Botka Endre (Ferencvárosi TC), Dárdai Márton (Hertha BSC – Németország), Fiola Attila (Fehérvár FC) Lang Ádám (Omonia Nicosia – Ciprus), Willi Orbán (RB Lepzig), Szalai Attila (Freiburg – Németország)
  • Középpályások: Bolla Bendegúz (Servette – Svájc), Kata Mihály (MTK), Kerkez Milos (AFC Bournemouth – Anglia), Kleinheisler László (Hajduk Split – Horvátország), Nagy Ádám (Spezia – Olaszország), Nagy Zsolt (Puskás Akadémia FC), Loic Nego (Le Havre – Franciaország), Schäfer András (Union Berlin – Németország), Callum Styles (Sunderland – Anglia)
  • Támadók: Ádám Martin (Ulszan Hyundai – Dél-Korea), Csoboth Kevin (Újpest FC), Gazdag Dániel (Philadelphia Union – Egyesült Államok), Horváth Krisztofer (Kecskeméti TE), Sallai Roland (Freiburg – Németország), Szoboszlai Dominik (Liverpool – Anglia), Varga Barnabás (Ferencvárosi TC)
  • Tartalékok: Lisztes Krisztián (Ferencvárosi TC), Mocsi Attila (Rizespor – Törökország), Tóth Balázs (Fehérvár FC), Vancsa Zalán (Lommel SK – Belgium), Vécsei Bálint (Paksi FC)

Az A csoport teljes programja az Eb-n:

1. forduló

  • június 14., München: Németország–Skócia
  • június 15., Köln: Magyarország–Svájc

2. forduló

  • június 19., Köln: Skócia–Svájc
  • június 19., Stuttgart: Németország–Magyarország

3. forduló

  • június 23., Frankfurt: Svájc–Németország
  • június 23., Stuttgart: Skócia–Magyarország

Meccsösszefoglalók, riportok, interjúk, podcastok, videók, érdekességek – minden egy helyen, minden az Indexen!

Böngéssze az Index Európa-bajnoki mellékletét, ahol a cikkek mellett megtalálja a menetrendet, a csoportok állását, a játékoskereteket, a csapatleírásokat és a helyszíneket is! Tartsanak velünk egy hónapon át, hiszen helyszíni tudósítóink rendszeresen exkluzív tartalmakkal jelentkeznek Németországból!