Egyetemista hacker utalta át társai ösztöndíját saját számlájára

Letartóztattak egy fiatal egyetemistát, aki az elektronikus tanulmányi rendszer feltörésével saját bankszámlájára utalta diáktársai ösztöndíját, és érdemjegyeket, vizsgakiírásokat is módosított.

A bíróság letartóztatásba helyezte azt az egyetemistát, aki azzal vált ismertté, hogy feltörte az elektronikus tanulmányi rendszert. A hacker saját bankszámlájára utalta át több diáktársának ösztöndíját, és nem állt meg itt: érdemjegyeket és vizsgakiírásokat is módosított. A fiatal tavaly egy hamis e-mail címet hozott létre, amelyről adathalász leveleket küldött diáktársainak. Az áldozatok a levelekben található linkre kattintva egy hamis bejelentkezési felületre kerültek, ahol gyanútlanul megadták a bejelentkezési adataikat.

Ezekkel az információkkal a hacker idén februárban több tucat hallgató fiókjába lépett be, és az ösztöndíjak kifizetéséhez megadott bankszámlaszámokat saját számlaszámaira cserélte le. Az átutalások elindultak, de banki azonosítási problémák miatt csupán 64.000 forintot tudott megszerezni.

A fiatal továbbá két oktató fiókját is feltörte, ahol saját és egy másik hallgató érdemjegyeit módosította, vizsgakiírásokat hajtott végre, illetve törölte azokat. Egy másik felsőoktatási intézményben hasonló módszerekkel próbált meg összesen 2 millió forint értékű ösztöndíjhoz jutni, de végül csak körülbelül 300 ezer forintot tudott megszerezni.

A fővárosi rendőrök nyomozása során azonosították és őrizetbe vették a hackert. Információs rendszer felhasználásával elkövetett csalás és egyéb bűncselekmények miatt gyanúsították meg. A nyomozási bíró először egy hónapra rendelte el a letartóztatását, majd a későbbiekben ezt meghosszabbította.