Újra 3 euróért kínálnak lakásokat Sambucában

A szicíliai Sambuca városa, a korábbi sikeres 1 és 2 eurós lakásprogramok után, most 3 eurós induló áron kínál ingatlanokat. A város célja a helyi gazdaság élénkítése és új lakosok bevonzása.

Az olasz kisvárosok népességcsökkenés elleni harcában Sambuca városa újabb lépést tett, harmadszorra hirdetve meg eladásra lakásokat, ezúttal 3 eurós kezdőáron. A város elsőként 2019-ben került a nemzetközi figyelem középpontjába, amikor 16 lakást kínáltak eladásra, mindegyiket csupán egy euróért. A programot két évvel később folytatták, akkor már két eurós áron, és most ismét lehetőség nyílik arra, hogy bárki tulajdonosa lehessen egy szicíliai ingatlannak.

Giuseppe Cacioppo, Sambuca újonnan megválasztott polgármestere szerint a korábbi eladások óriási sikert hoztak, és a külföldiek szívesen vásárolják meg a házakat. A polgármester arra ösztönzi az érdeklődőket, hogy látogassanak el a városba és nézzék meg az eladó ingatlanokat.

A program nemcsak új lakosokat vonzott a településre, hanem jelentős gazdasági fellendülést is eredményezett. A korábbi licitek során befolyt pénzből helyi vállalkozások profitáltak, új panziók és üzletek nyíltak, valamint építészeti projektek valósultak meg. Azok, akik az árverésen nem jutottak ingatlanhoz, gyakran vásároltak helyette piaci áron olcsóbb házakat.

Összesen eddig 250 házat értékesítettek a program keretében. A meghirdetett lakások többsége egy, két vagy három hálószobás, 50-80 négyzetméter közötti méretű, és bár felújításra szorulnak, szerkezetileg stabilak. Az ingatlanok ára az állapotuktól és a szükséges felújítás mértékétől függően fog változni.

Az érdeklődőknek 5000 euró kauciót kell befizetniük, hogy részt vehessenek az árverésen. A városháza hivatalos weboldalán találhatók a fényképek és leírások a rendelkezésre álló házakról, valamint a jelentkezési lapok is. A jelentkezési határidő után a beérkezett ajánlatokat lezárt borítékban helyezik el, és egy bíró jelenlétében bontják fel azokat.