Hatvan évvel ezelőtt történt a hajdúszoboszlói testvérpár kudarcba fulladt disszidálási kísérlete

Hatvan évvel ezelőtt egy debreceni testvérpár, Hódi Péter és István, sportrepülővel próbált meg disszidálni, de a próbálkozásuk nem járt sikerrel, és Ausztriából visszahozták őket.

Az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára (ÁBTL) hétfő reggel számolt be a hatvanéves történetről Facebook-oldalán. A történet főszereplői a tizenkilenc éves Hódi Péter és két évvel fiatalabb öccse, István, akik Hajdúszoboszlóról indultak útnak, hogy átjussanak a vasfüggöny túloldalára.

Péter, aki 1963 tavaszán lett a debreceni repülőklub tagja, csak alapfokú vitorlázó vizsgával rendelkezett, így a motoros gépeket egyáltalán nem ismerte. Őt novemberben kirúgták a gimnáziumból, és tanulmányait Hajdúszoboszlón folytatta. István, aki több nyelven beszélt, már 1963 eleje óta magántanuló volt, mivel egy korábbi disszidálási kísérlete miatt elbocsátották az iskolából.

A testvérek 1964 júniusának első óráiban léptek akcióba: feltörték a repülőtér hangárját, majd feltöltöttek egy TRÉNER 4 típusú, HA-TRU jelzésű kétszemélyes, légcsavaros gépet, és felszálltak vele. Magyarfalva körzetéig nem emelkedtek száz méteres magasság fölé, így az Országos Légvédelmi Parancsnokság figyelő- és jelzőrendszere sem érzékelt illegális repülést.

A leszállás után a fiúk határőröket láttak, ezért ismét felszálltak és elhagyták az ország légterét Ausztria felé. Azonban gépük Scheibbs közelében magasfeszültségű vezetéknek ütközött és lezuhant. A baleset következtében a gép javíthatatlanná vált, a pilóta és utasa pedig egy osztrák kórházba került.

Az osztrák kormány menedékjogot adott a két bátor menekültnek, de ez sem segített, mivel Hódi Péter nyolc év börtönt kapott és tíz évre eltiltották a közügyektől, míg öccse hat évre került a rácsok mögé és nyolc évre tiltották el a közügyektől.

A vizsgálatok során kiderült, hogy a Magyar Honvédelmi Szövetség tulajdonában lévő repülőterek vagyonőrzése hosszú évek óta problémát jelentett, és Hajdúszoboszlón több másik szabályt sem tartottak be, például az üzemanyag csaptelepét nem szerelték le és nem zárták el biztonságos helyre minden használat után.