Sulyok Tamás elutasította Karsai Dániel kérését

A gyógyíthatatlan ALS-betegségben szenvedő Karsai Dániel kegyelmi kérelmét Sulyok Tamás államfő nem támogatta, és levélben válaszolt a beteg férfinek.

Karsai Dániel, aki ALS-betegségben szenved, arra kérte az államfőt, hogy nyilatkozzon arról, kegyelemben részesíti-e azokat, akik segítenek a halálos betegek életvégi döntéseinek végrehajtásában. Az államfő levélben válaszolt, és elzárkózott attól, hogy ilyen nyilatkozatot tegyen, mivel úgy véli, ez elvonná az Országgyűlés jogalkotói és a bíróságok ítélkező hatáskörét, továbbá ellentétben lenne a kegyelmi jogkör különleges, utólagos és egyedi jellegével. Sulyok Tamás szerint egy ilyen nyilatkozat arra is bátoríthatná az embereket, hogy elkövessék az öngyilkosságban való közreműködés bűncselekményét.

Karsai Dániel hozzátette, hogy bár nem ért egyet az államfő álláspontjával, azt nem tartja légből kapottnak. Úgy véli, egy ilyen nyilatkozat nem vonná el a kegyelem egyedi jellegét, mivel minden ügyet önállóan kellene vizsgálni. Karsai szerint nem megfelelő érv az Országgyűlés és a bíróságok hatáskörének elvonása sem, mivel az Alaptörvénybe ütköző ítéleteket a köztársasági elnök megsemmisítheti. Karsai úgy látja, hogy ha az elnöki nyilatkozat esetlegesen arra bíztatná egyeseket, hogy segítsenek mások életének méltó befejezésében, az nem hátrány, hanem előny lenne, mivel így kevesebben kényszerülnének emberhez nem méltó módon befejezni életüket.

A strasbourgi bíróság a következő héten hozza meg ítéletét Karsai ügyében, aki még tavaly szeptemberben fordult az Emberi Jogok Európai Bíróságához. Karsai Dániel 2022 augusztusában kapta az ALS diagnózisát, ami egy moto-neuron betegség, és a betegség végén a légzési funkciók is megszűnnek, ami fulladás miatt halált okoz. A betegség mentális képességeket nem érinti, így a betegek tiszta tudattal élik meg a betegség előrehaladását.

Az elmúlt hét hónap során több sorstársa is csatlakozott Karsai beadványához, amelyben azt kérte, hogy maga dönthessen az élete végéről, mivel Magyarországon jelenleg az aktív életvégi döntések nem legálisak. A magyar kormány azt kérte a strasbourgi bíróságtól, hogy Karsai keresetét nyilvánítsa elfogadhatatlannak, a fideszes képviselők pedig nem szólaltak meg az ügyben, Gulyás Gergely miniszter pedig jobbulást kívánt a gyógyíthatatlan beteg férfinak. Sulyok Tamás a minap otthonában látogatta meg a halálos beteg, eutanáziáért küzdő Karsai Dánielt, akit arról biztosított, hogy emberileg mellette áll, és együttérzéséről és tiszteletéről biztosította.

Karsai Dániel korábban Novák Katalint is megkereste hasonló kérésével, aki "abszolút nyitott hozzáállással" találkozott. Időközben azonban Novák belebukott a kegyelembotrányba, ezért az ügyvéd megkereste kérésével Sulyok Tamást is, aki május végén látogatott el hozzá. „Dani nagyon örült a találkozásnak, megtisztelőnek tartotta, hogy az államfő az otthonában látogatta meg, aki ráadásul egy régi ismerőse üdvözletét is átadta” – tette hozzá Márkovics Ákos, Karsai segítője. Karsai Dániel a Facebookon is közzétette az államfő teljes levelét, amelyben Sulyok Tamás kifejtette, hogy minden szimpátiája ellenére nem tudja teljesíteni Karsai kérését, de kiáll mellette, és tiszteletben tartja küzdelmét és tenni akarását.