Csődbe ment a Beontrips utazási iroda

A nyár kezdetével egybeesően a Beontrips Kft. fizetésképtelenség miatt bejelentette, hogy nem szervez több utazást, a károsult ügyfelek pedig az Európai Utazási Biztosító Zrt.-nél (EUB) intézhetik a kártérítést.

A vállalat hivatalosan is felfüggesztette tevékenységét, és a Budapest Főváros Kormányhivatala törölte a cég nevét az utazásszervezők és -közvetítők hatósági nyilvántartásából. A Beontrips Kft. honlapján közzétett információk szerint már nem áll módjukban utazásokat szervezni és teljesíteni, és a foglalással rendelkező utasokkal kapcsolatot fognak felvenni a további lépésekről tájékoztatás céljából.

A cég fizetésképtelenségét jelölte meg a lemondás okaként. Az EUB-nál rendelkeznek vagyoni biztosíték nyújtására vonatkozó kezesi biztosítással, így a károsult utasok a biztosító cég weboldalán keresztül intézhetik a kártérítési igényeiket.

Az érintett utasok a Beontrips Kft.-vel az [email protected] e-mail címen léphetnek kapcsolatba további kérdéseikkel. Emellett a károsultak már létrehoztak egy Facebook csoportot is, amelyhez eddig több mint 112 fő csatlakozott, és vannak olyan utasok, akik már visszakapták a pénzüket. Az Atlasz Travel a Turizmus.com-nak jelezte, hogy a társaság Facebook-oldala már nem elérhető, ami további bizonytalanságot okozhat az érintettek körében.

A Beontrips Kft. nem csak saját neve alatt működött, hanem az Utazómajomnak is partner utazási irodája volt évek óta. Az Utazómajom oldalán azonban jelenleg semmi információ nem található arról, hogy őket hogyan érinti a partneriroda csődje. A 444 cikkében kiemelték, hogy az Utazómajom oldalán megjelenő utazásokat a Beontrips Kft. árusította irodaként, annak minden előnyével és hátrányával együtt.

A dunakeszi alapítású, 2021 márciusa óta székesfehérvári bejegyzésű céget 2016-ban alapították. Árbevétele 2019-ben még 300 millió forint fölött volt, majd a Covid miatt 2020-ban 74 millióra esett, amit 2022-ig ismét 300 millió fölé tornásztak fel, igaz, adózott eredményük 2021-ig minden évben, tehát a legnagyobb bevételt hozókban is 30-40 milliós mínuszt mutatott, és 2022-ben is csak plusz 393 ezer forint volt. A 2023-as beszámolójuk sem az Optenben, sem az E-beszámoló portálon nem érhető el, az Optenben az viszont látszik, hogy 2023 októbere óta három NAV-végrehajtás volt a cégnél. A társaságnak főként magyar és brit lakcímű magánszemélyek a közvetett, illetve közvetlen tulajdonosai, de részesedése van benne a máltai bejegyzésű Pink Paper Ltd-nek és 2020 decembere óta a Kutatás-fejlesztési és Innovációs Állami Tőkealapnak is.