MBH Csoport: 49 milliárdos nyereség az év első negyedévében

Az MBH Csoport erőteljes kezdéssel nyitotta az évet, 49 milliárd forint adózás utáni nyereséget produkálva, ami több mint kétszerese a tavalyi azonos időszakban elért 22 milliárd forintnak.

Az MBH Csoport a kiadások szigorú kontrollja mellett érte el ezt az eredményt, amelyet a Fundamenta ügyfélállományának beintegrálása is támogatott. A kiadások mindössze 1,9 százalékkal nőttek, ami jelentősen az infláció alatt marad. A cég a tőzsde honlapján közzétett beszámolóban részletezte, hogy az idei első negyedévben 17,4 milliárd forint bankadót és 12,7 milliárd forint extraprofitadót fizetett.

A lakossági hitel- és betétállomány jelentős növekedése is hozzájárult a pozitív eredményekhez. Az előbbi 30 százalékkal, míg az utóbbi 24 százalékkal bővült, elérve a 2216, illetve 3166 milliárd forintot. Ebben jelentős szerepet játszott a Fundamenta 76 százalékának megszerzése, amely tranzakciót tavaly novemberben írtak alá és idén március 27-én zártak le.

A vállalati szegmensben is növekedést tapasztaltak: a betétállomány közel 17, a hitelállomány pedig 3,4 százalékkal emelkedett. Az MBH a lízingpiac vezető szereplője lett, több mint 25 százalékos piaci részesedéssel.

Az MBH Csoportot gyakran emlegetik Mészáros Lőrinchez köthető bankként, ahol a tulajdonrészek jelentős része magántőkealapokhoz köthető, amelyek Mészáros érdekeltségeihez kapcsolódnak, és körülbelül 30 százalék az állam tulajdonában van.