Csúnyán veszteséges a lízingcég, ami Mészárosék luxusjachtját birtokolja

Nagy kihívást jelenthet az Euroleasing Zrt.-nek annak a tulajdonában lévő luxusjachtnak a megszerzése, melyen tavaly nyáron Mészáros Lőrinc és felesége, Várkonyi Andrea pihent. A Rose d'Or névre keresztelt, átszámítva 27 milliárd forintba kerülő luxusjacht fedélzetén még tavaly fotózta le kollégánk a házaspárt nyaralás közben.

A hajó papíron nem a leggazdagabb magyar tulajdonában áll, de közel áll hozzá, hiszen a Máltai iratok szerint az Euroleasing Pénzügyi Szolgáltató Zrt. lízingtársaság nevén van, amelynek egyedüli tulajdonosa a Mészáros Lőrinchez kötődő MBH Bank. A 62 méteres, 12 kabinos, 14 fős legénységet foglalkoztató Rose d'Or éves fenntartási költsége akár a 2,4 milliárd forintot is elérheti.

Az Euroleasing Zrt. már a hajó tavaly nyári megszerzésekor is veszteséges volt, és a helyzet azóta csak romlott. A cég bevételei jelentősen, 17 milliárd forintról 32 milliárdra nőttek, de ez csak a kiadások fedezésére volt elegendő. A 2022-es 1,8 milliárdos veszteség után tavaly a veszteség 1,9 milliárd forintot is meghaladta, ami különösen meglepő, tekintettel arra, hogy a pénzügyi szektor általában jó évet zárt.

A luxusjacht megszerzésének pontos hatása a veszteségre nem ismert, de a dokumentumok szerint az orosz-ukrán háború és két kormányzati döntés is kihívások elé állította a társaságot. A háború miatt szükség volt a fizetési nehézségekből adódó kockázatok gyors beazonosítására és a veszteségek minimalizálására.

Az Euroleasingnek jelentős anyagi terhet jelentett a kormány által bevezetett extraprofitadó és a kamatstop is. Az extraprofitadó miatt 2022-ben 786 milliót, 2023-ban pedig 336 milliót kellett befizetniük, míg a kamatstop miatt 2022-ben 600 millió, a 2023 júniusi meghosszabbítás miatt pedig 333 millió forintos veszteséget szenvedtek el. Az idei évre további 18 millió forintos mínusz várható a kamatstop miatt. Összességében a kormányzat két intézkedése miatt két év alatt több mint 2 milliárd forintot bukott a cég.