Kelet-közép-európai bérek: Magyarország a lista végén

A magyar bérek és minimálbér a kelet-közép-európai összehasonlításban is alacsonyak, a régiós rangsor alsó harmadában helyezkednek el.

Idén év elején a magyar bérek 14 százalékkal emelkedtek, de még így is a régiós keresetek alsó harmadában találhatók. A Mazars adótanácsadó cég kelet-közép-európai adókalauza szerint a magyar minimálbér a szűkebben vett régióban csak néhány ország után, negyedik legalacsonyabb volt tavaly. Annak ellenére, hogy a kormány előrehozta az idei minimálbér emelést, a bruttó 266 800 forintos minimálbér nettóban 456 eurót jelentett, ami a V4-országok közül a legkevesebb volt 2022-ben.

A magyar minimálbér jelentősen elmarad az osztrák nettó 1843 eurós legkisebb fizetéstől, ami a magyar minimálbér négyszerese. Az átlagbérek tekintetében is hasonló a helyzet, Magyarország a régiós átlag alatt teljesít. Tavaly novemberben a magyar versenyszférában az átlagbér bruttó 621 ezer forint volt, ami nettó 1062 eurónak felel meg, ez a szűkebb régióban az ötödik legalacsonyabb érték.

A régió többi országában magasabbak voltak az átlagbérek, például Horvátországban 1122 euró, Lengyelországban 1257 euró, Csehországban pedig 1410 euró. Ausztriában a legmagasabbak a fizetések, ott az átlag nettó 3253 euró volt, több mint háromszorosa a magyar átlagfizetésnek. A háromgyermekesek adókedvezményének figyelembevételével a magyar átlagfizetés 1316 euróra nő, ezzel a régiós középmezőnybe kerül.

A gazdasági növekedés és a munkaerőpiac dinamizálása érdekében új nemzetközi vállalatok is megjelennek a magyar piacon. Kedden megnyitja első magyarországi üzletét a Primark nemzetközi divatáruház Budapesten, a teljes beruházásra 8 millió eurót (mintegy 3 milliárd forintot) fordítottak. A 3100 négyzetméteres üzlet az Arena Mall bevásárlóközpontban nyílik, a piacra lépéssel 180 új munkahelyet teremtenek. Az 1969-ben Írországban indult Primarknak már több mint 440 üzlete van a világ 17 országában, és mintegy 80 ezer dolgozót foglalkoztatnak. Terveik szerint 2026 végére 530-ra nő majd boltjaik száma. A vállalat a régió öt országában, Szlovéniában, Lengyelországban, Csehországban, Romániában és Szlovákiában összesen 12 üzletet működtet, a 13. a kedden nyíló budapesti bolt. A Primark 2023-ban 9 milliárd font árbevételt ért el az előző évi 7,7 milliárd font után, működési eredménye 735 millió font volt tavaly, míg 2022-ben 756 millió font.

A Primark kelet-európai igazgatója, Maciej Podwojski kiemelte, hogy a vállalat nagy hangsúlyt fektet a fenntarthatósági szempontokra, 2030-ra például már csak újrahasznosítható, illetve újrahasznosított anyagokból készült termékeket árulnak, kiküszöbölték a nejlonszatyrokat, és ugyancsak 2030-ra felére csökkentik az üzletlánc szén-dioxid-kibocsátását. Az üzletlánc az aprólékos költségkímélő módszerekkel képes elérni a nevetségesen alacsony árakat a teljesen elfogadható minőség fenntartása mellett. Az első magyarországi Primark felkészült a várható rohamra, amely borítékolhatóan kedd délelőtt tízkor, a nyitáskor rázúdul az áruházra. Maciej Podwojski szerint Magyarország „elbírna” még egy üzletet, de egyelőre az első üzletükre, annak fogadtatására koncentrálnak.