Miért késnek a Kínából rendelt csomagok?

Sokan panaszkodnak, hogy hónapokig kell várniuk a Kínából rendelt olcsó termékekre. A jelenség hátterében több tényező is áll, többek között a piaci szereplők erőviszonyainak átrendeződése, a szállítási anomáliák és a vámkezelés megváltozott gyakorlata.

Az Index olvasói több hónapos késésekről számoltak be az Aliexpressről rendelt csomagjaik kapcsán. A csomagok gyakran a vámkezelés után nem kerülnek továbbításra, és a posta, valamint a szállító cégek sem tudnak érdemi információval szolgálni. A GKID vezető tanácsadója, Madar Norbert szerint azonban a hosszú várakozás elszigetelt esetek, és a távol-keleti rendelések döntő többsége célba ér. Az Aliexpress pozícióit a Shein és a Temu megjelenése is megingatta, és a szállítások terén is változások történtek. Madar Norbert figyelmeztet, hogy a Távol-Keletről történő rendelés esetén az alacsony ár a vonzó, nem a gyors kiszállítás. Az aktuális státuszok nyomkövetése nem mindig megbízható.

A NAV tájékoztatása szerint a vámkezelés zökkenőmentesen zajlik, és az idei első negyedévben közel 30 millió, áprilisban pedig több mint 10 millió e-kereskedelmi küldeményt vámkezeltek. Az IOSS-rendszerben regisztrált nagy e-kereskedelmi platformok, mint az Aliexpress, a Temu és a Shein, az áfát a vásárlótól beszedik, és a küldemények vámkezelése az EU bármely tagállamában megtörténhet. A Magyarországon vámkezelt küldemények gyakran más uniós országok címzettjei, és fordítva is előfordulhat. A NAV kiemeli, hogy a veszélyes termékek kiszűrése érdekében szükséges a kockázatelemzés alapján kiválasztott küldemények felbontása.

A Magyar Posta válasza szerint a vámkezelés után átvett küldemények kézbesítéséért vállalnak felelősséget. A posta automatikusan vámkezeli a 150 euró érték alatti küldeményeket, ha minden adat rendelkezésre áll. A NAV által szemlére kiválasztott küldemények felbontása és visszazárása a postai ragasztószalaggal történik. A vámkezelés után minden küldeményt továbbítanak kézbesítésre, és az esetleges díjak rendezésére online fizetési lehetőséget biztosítanak. A küldemények sorsa a küldeményazonosító alapján követhető nyomon, és ha ez hiányzik, akkor nem beszélhetünk postai vámkezelésű küldeményről. Ilyen esetekben a Magyar Posta azt javasolja, hogy az ügyfelek vegyék fel a kapcsolatot az eladóval.

Madar Norbert szerint a kínai rendelések ma már más szerepet töltenek be, mint korábban, és a szállítási megoldások is változtak. A Temu dominálja a légi forgalmat, míg a tengeri szállítás a Szuezi-csatornán keresztül már nem versenyképes. A vasúti szállítás egy alternatíva, de általában három hét alatt érkezik meg az EU-ba, és további egy hét, mire Magyarországra kerül a rendelés. Az EU-n belüli raktárból történő rendelés esetén a csomag közúti szállítással érkezik, körülbelül egy hetes átfutási idővel. Az IOSS keretében a 150 eurós értékhatár feletti csomagoknál szükség van alaposabb vizsgálatra és többletdokumentációra, de a kisebb értékűeknél a fizikai vizsgálat csak szúrópróbaszerűen történik. A logisztikai láncolat egyik tagjának sem áll érdekében a csomagok felhalmozása, de előfordulhatnak beragadások. A kézbesítésért felelős szolgáltatók cross docking módszert alkalmaznak, ahol a raktárak áteresztő szerepet töltenek be.