Baljós előrejelzés az olajpiacról

A British Petroleum egykori vezérigazgatójának korábbi állításával ellentétben a globális olajkereslet nem csökkent, hanem a 2023-as adatok szerint meghaladta a 2019-es szintet, és több tényező is arra utal, hogy az olajfogyasztás még hosszú ideig domináns maradhat a világgazdaságban.

Pletser Tamás, az Erste olaj- és gázpiaci elemzője a G7-en osztotta meg elemzését, amely szerint Bernard Looney, a British Petroleum akkori vezérigazgatójának 2020-ban tett kijelentése, miszerint a globális olajkereslet 2019-ben tetőzött, nem állja meg a helyét. A 2023-as globális olajkereslet 102,2 millió hordó/napra emelkedett, szemben a 2019-es 99,6 millió hordó/napos adattal.

Az elemző rámutatott, hogy az olajfogyasztás egy főre jutó mennyisége az 1980-as évektől kezdve stabilan 4,5 hordó/fő körül mozog, a 2020-2021-es Covid-válság idején tapasztalt jelentős visszaesést leszámítva. Ennek ellenére a nyugati országok zöldforradalma ellenére is növekszik az olajfogyasztás, amit részben a lakosság növekedésével magyarázhatunk. Az ENSZ előrejelzése szerint az emberiség létszáma 2050 és 2100 között éri el a csúcspontját, ami azt jelenti, hogy az olajfogyasztás növekedése is eltarthat legalább eddig.

A fogyasztás földrajzi eloszlása jelentős eltéréseket mutat a különböző régiók között. Míg az USA és Európa nagyfogyasztónak számítanak, addig India és Afrika jóval kevesebbet használnak fel. Kína esetében, ha az EU-hoz hasonló mértékű lenne a fogyasztásuk, akkor ez háromszoros növekedést jelentene.

Pletser Tamás felveti a kérdést, hogy képes-e majd a fejlődő világ olyan mértékű energiafogyasztásra, mint a fejlett országok. Úgy véli, hogy ez valószínűtlen, mivel már jelenleg is mélyen kizsákmányoljuk a bolygónk erőforrásait. Új technológiák, mint az elektromos hajtás, lassíthatják az olajfogyasztás növekedését, de Kína és India továbbra is jelentős kőolaj-felhasználást generálnak. Kevés alternatíva áll rendelkezésre más, nagy energiaigényű területeken, mint például a vegyipar, a nehézgépjárművek, a hajózás és a légipar.

Az elemző arra következtetett, hogy amíg fennmarad a fejlődő világ energiaigénye, mindig lesz piac a kitermelt kőolaj számára, ami azt sugallja, hogy még ha csökken is bizonyos területeken az olaj iránti igény, globálisan nagyon sokáig nem fog csökkenni a kereslet.