Dél-Korea és Kína diplomáciai és biztonságpolitikai párbeszédet kezdeményez

Dél-Korea és Kína vezetői megállapodtak a diplomáciai és biztonságpolitikai párbeszéd elindításáról, valamint a szabadkereskedelmi egyeztetések újraindításáról. Jun Szogjol dél-koreai elnök és Li Csiang kínai miniszterelnök vasárnap jutottak közös nevezőre Szöulban.

A két vezető a háromoldalú csúcstalálkozó előestéjén tárgyalt egymással, amelyen Kisida Fumio japán miniszterelnök is részt vesz majd hétfőn. Jun Szogjol hangsúlyozta, hogy Pekingnek és Szöulnak nem csak a közös, hanem a regionális és globális ügyekben is együtt kell működniük, példaként az ukrajnai háborút és a gázai konfliktust említve.

Li Csiang a gazdasági és kereskedelmi ügyek biztonságpolitikai kérdésként való kezelése ellen figyelmeztetett, és kiemelte a stabil ellátási láncok jelentőségét. Kína Dél-Korea legnagyobb kereskedelmi partnere, de a kapcsolatokat az elmúlt években diplomáciai feszültségek árnyékolták be. Szöul és Tokió korábban kijelentette, hogy nem értenek egyet semmiféle egyoldalú, a status quo-t megváltoztató kísérlettel a Tajvani-szorosban.

A három ország vezetői több mint négy év után először találkoznak hétfőn, miután a korábban évente megrendezett csúcstalálkozókat a diplomáciai feszültségek és a koronavírus-járvány miatt felfüggesztették. Az utolsó ilyen találkozót 2019 decemberében tartották.

: MTI