Idén is többmilliárd forinttal bővülhet a hazai videójáték-piac

Bár a korábbi évekhez képest idén mérsékeltebb növekedést várnak a szakemberek, a magyar videójáték-piac továbbra is több milliárd forinttal fog bővülni. A heti átlagos játékidő emelkedése és a játékosok által kiadott összegek azt mutatják, hogy a piac dinamikus növekedése továbbra is jelentős.

A videójáték-szakértők szerint a piac bár dinamikusan bővül, a gazdasági nehézségek miatt idén visszafogottabb növekedésre számítanak, de a növekedés mértéke így is milliárdokban mérhető. A Reacty Digital kutatása alapján a magyar felnőtt lakosság körében a videójátékozás népszerűsége stabil, körülbelül 3,5 millió felnőtt játszik rendszeresen. A férfiak 65 százaléka, míg a nők 54 százaléka szokott játszani, a 18-25 éves korosztályban pedig a legmagasabb, 79 százalékos a játékosok aránya.

A globális videójáték-piac mérete tavaly már közelítette a 250 milliárd dollárt, és az előrejelzések szerint idén a 280 milliárd dollárt is meghaladhatja. Az ázsiai országok, mint Japán és Dél-Korea, kiemelkedően fontos szereplői a piacon, míg Németország és az Egyesült Királyság lemaradásban van. A piac a következő négy évben is közel 9 százalékos éves növekedést mutathat, ami 2027-re 360 milliárd dolláros forgalmat eredményezhet.

A nagy kiadók, mint a Microsoft, a Sony és az Electronic Arts, jelentős összegeket fektettek be új projektekbe, de a pandémia okozta ellátási láncokban keletkezett törések és a chiphiány miatt idén vissza kell fogniuk a költéseiket. A Reacty Digital szerint ez az egyik oka a 2024-es visszafogottabb növekedésnek.

A fiatalok videójátékozási szokásait és a szülői aggodalmakat az eNET Kft. kutatása vizsgálta. A szülők 69 százaléka tud olyan eseményről, ami a gyermek videojátékozása közben problémát okozhatott volna, és tízből négy szülő nem engedélyezte volna a játékot, ha előre tudomást szerez róla. A gyerekek 70 százalékával már előfordult valami rossz a videojátékozás közben, és 45 százalékukat zaklatták már üzenetváltáson keresztül.

A játékosok 31 százaléka szokott videójátékot vásárolni, és sokan költenek hardverre vagy perifériákra is. A szakértők szerint a fizetős játékok sokkal jobbak, és egy hétvége alatt több tízezer forintba kerülhetnek. Az Egészségügyi Világszervezet a videójáték-függőséget mentális zavarként ismeri el.