A klímaváltozás és az élelmiszerek jövője

A klímaváltozás következtében egyre több élelmiszer alapanyaga válik kevésbé elérhetővé, ami jelentős áremelkedést eredményezhet. A kávé, a banán, a szőlő és az olívabogyó akár teljesen is eltűnhetnek a Hello Vidék szerint.

A gazdálkodók már most is nehézségekbe ütköznek bizonyos élelmiszerek termesztése során, és a helyzet a klímaváltozás előrehaladtával csak romlani fog. A melegebb és csapadékosabb időjárás kedvez a kártevők és fertőzések terjedésének, amelyek új területekre is eljuthatnak, ahol korábban nem voltak jelen. A kávé esetében például a vadon élő fajták mintegy 60 százaléka már kipusztult, ami fokozottan sérülékennyé teszi a megmaradt fajokat.

A banánokat fenyegető fusarium wilt nevű gomba terjedése szintén aggodalomra ad okot, mivel a melegedő időjárás elősegíti a kártevő elterjedését. A szőlőtermesztésre nézve pedig a globális hőmérséklet emelkedése végzetes lehet: egy tanulmány szerint 2 Celsius-fokos emelkedés esetén a termő területek 56 százaléka, 4 fokos melegedésnél pedig a termesztésre alkalmas földterületek 85 százaléka válhat használhatatlanná.

Az olívabogyó termesztése is veszélyben van, mivel az olajfa érzékeny a klímaváltozás okozta szélsőséges időjárási eseményekre, mint a korai fagyok, heves esőzések vagy szélviharok. Emellett a hőmérséklet növekedése előnyös a gyümölcslegyek és egyes baktériumok számára, amelyek károsíthatják a termést.